Hoppa till huvudinnehållet

Brister i säkerheten kring hopptornet kan tvinga Sundstabadet att bygga ut

Publicerad:
Sundstabadet i Karlstad.
Sundstabadet i Karlstad. Foto: Sanna Emanuelsson

Hopptornet i Sundstabadet i Karlstad är fortfarande avstängt av säkerhetsskäl.

Det kan sluta med att kommunen tvingas bygga ut badhuset med ytterligare en bassäng.

– Den bassängen som finns i dag är både för trång och för grund, säger Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Sundstabadet öppnades i slutet av 2013 efter en omfattande ombyggnad.

Men hopptornet är en rest från det gamla badhuset och i början av den här sommaren konstaterade en besiktning att tornet inte uppfyllde den reviderade EU-standarden.

Därför stängdes det av och går inte att öppna, enligt Johanna Larsson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det har vi tittat på och det går inte tyvärr. Det är såpass många fel. Det är både fel på hopptornet och på bassängen.

– Den bassängen som finns i dag är både för trång och för grund, säger Johanna Larsson.

Nu har kultur- och fritidsnämnden gett förvaltningen i uppdrag att undersöka möjligheten att bygga ut Sundstabadet med en ny bassäng för hopptorn och vad det skulle kosta.

– Vi anser att Karlstads kommun behöver ha hopptorn som fungerar, både inomhus och utomhus. Men det är inte enkla saker. Först ska man titta på kostnader och om det ens är möjligt att göra det här.

Borde något ha gjorts annorlunda när badhuset ändå byggdes om rejält?

– Det kan man väl tycka nu i efterhand. Det är väldigt lätt att vara efterklok. Men nu har vi det läge vi har och då får vi utgå från det, säger Johanna Larsson.

Samtidigt som hopptornet i Sundstabadet är avstängt har även tornet i simhallen i Vålberg fått stängas. Även det av säkerhetsskäl.

Johanna Larsson anser att det är viktigt att det finns ett hopptorn i kommunen.

– Absolut. En stad som Karlstad behöver ha möjligheten. Dels för allmänheten att träna sig och hoppa, och för att ta olika simmärken behöver man ha ett hopptorn. Sedan ska man kunna erbjuda föreningar ett hopptorn som är säkert så att man kan hålla på med simhopp, säger Johanna Larsson.

Förslaget: Bygg ett hopptorn utomhus i KarlstadHopptornet på Sundstabadet fortsatt avstängt: ”En rejält komplicerande faktor”Nu har Sundstabadet öppnat äventyrsdelen – ”Väldigt efterlängtat”

Artikeltaggar

Johanna LarssonKarlstadKarlstads kommunNyheterSundstabadetSundstabadet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.