Hoppa till huvudinnehållet

Stor tullinsats visar: Norgegränsen ett slukhål för statskassan

Publicerad:
Roger Nilsson, gruppchef för tullen i Hån.
Roger Nilsson, gruppchef för tullen i Hån. Foto: Helena Karlsson

Klockan 06 på lördagen var den stora tullinsatsen Operation Lots avklarad.

Då hade en hel del narkotika beslagtagits, men även gods som vitvaror och bilar och det mycket märkliga fyndet 150 kilo krabbor.

Hela gränsen mellan Norge och Sverige skulle täckas vilket NWT tidigare har berättat – men de mindre övergångarna kunde inte få full bevakning.

– Vi hade inte mycket kontroll på småvägar för vi har inte personalresurser, så vi klarade inte av det, säger Roger Nilsson, gruppchef på tullverket.

Bristen på personal gjorde att en ensam patrull vid en mindre övergång norr om Hån tyvärr inte fick fatt i två personbilar som kom samtidigt.

– De åkte inte hela vägen fram till kontrollen, utan de vände undan och hann ge sig av. Sedan var de borta, säger Roger Nilsson och fortsätter:

– Där har vi ju ingen aning om vad det handlar om, det kan ju vara allt ifrån stora narkotikatransporter, stöldgods eller drograttfyllor.

Fokus på gods

I Värmland låg fokus på gränsövergångarna Hån och Eda och det var framför allt flödet av smugglat gods som man vill få syn på.

Vid övergången till Eda försökte flera personer smuggla över fyra personbilar. Även 300 liter diesel och en stor mängd vitvaror upptäcktes av tullen vid båda övergångarna. Mellan 14.00 på fredagen och 06.00 på lördagen (slutet av insatsen) drog tullen in hela 200 000 kronor i inkrävda avgifter. Ännu finns ingen siffra för hela insatsen.

– Det här är en jätteviktig insats vi har gjort. Man kan ju tänka sig hur mycket avdragna avgifter statskassan missar på gränsen mellan Norge och Sverige under ett helt år, säger Roger Nilsson.

Trycket på de båda övergångarna var jämnt fördelat enligt antalet rapporter som kom in. Totalt blev det 21 rapporter på tre dagar med en fördelning på 10 rapporter i Eda och 11 rapporter i Hån.

Narkotikasmuggling

Merparten av det tullen beslagtar är narkotika och även om fokus låg på gods så såg man en hel del narkotikasmuggling.

Under insatsen stoppades och anhölls en man på en buss misstänkt för narkotikasmuggling, som NWT tidigare skrivit om.

– Han har väl ett fängelsestraff att vänta på 6-7 månader, säger Roger Nilsson.

Försökte smuggla 150 kilo levande krabbor – fast i tullens superinsats

Artikeltaggar

BilBrott & blåljusDieselEda kommunHånKrabbaNarkotikaNarkotikabrottNorgeRiksgränsenTullenVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.