Två personer på Särskilt boende för äldre, Säbo, i Karlstad fick hem tandvårdsfakturor på flera tusen kronor.
Den ena personen hade inte förstått priset och den andra hade inte bett om tandvården.
– Det ena fallet känner jag inte till och det andra var ett missförstånd, säger tandläkaren till NWT.
Tandläkaren har under flera år drivit en mobil tandvårdsklinik och bland många äldre personer har det varit populärt att få tandvård i hemmet.
Men sedan 2018 har priserna stigit i höjden och flera klagomål har kommit in till Region Värmland.
Regionens larm – äldre dementa betalar tusentals kronor för gratis tandvårdOrsaken till de höga priserna är att tandläkaren inte längre är ansluten till Försäkringskassan, vilket är ett krav från regionen för att kunderna ska få subventionerad tandvård.
– Regionen gav oss omöjliga arbetsförhållanden så vi kunde inte arbeta under regionens regelverk. Vi hade helt enkelt varit tvungna att sitta och göra pappersjobb hela dagarna innan vi gick till patienterna, säger tandläkaren och syftar på åtstramade regler kring mobil tandvårdsverksamhet i regionen.
För hans kunder betydde det att det inte längre räckte att betala med den där 200-lappen som de brukade. Personer på Säbo har nämligen oftast rätt till så kallad nödvändig tandvård till samma kostnad som ett besök i hälso- och sjukvården.
– Vi arbetar som vanligt. De enda som blir drabbade är de svagaste patienterna som inte orkar komma till en tandvårdsklinik, de får betala helt själva.
"Ord står mot ord”
I mars handlade det om en dement kvinna på ett privat boende, där påstår hennes anhörig att hen inte blev kontaktad i förväg utan att det bara kom hem en faktura på cirka 3 800 kronor.
– Det var ett missförstånd. Vi hade gjort upp året före att vi skulle göra en uppföljning, och det skrev jag upp noggrant i journalen. Men det säger de att vi aldrig pratat om. Då står ord mot ord där, men jag har det uppskrivet.
Är du noga med att kontakta anhöriga eller god man när det gäller dementa personer?
– Vi kontaktar alltid anhöriga för vi måste alltid ha uppgifter från de anhöriga eller god man innan besöken.
– I det här fallet hade vi kontaktat avdelningen och de sa att det var helt okej. Eftersom det stod uppskrivet i journalen att de anhöriga önskade få en uppföljning av patientens tandstatus efter ett år. Men det hade de tydligen glömt bort.
Fast där står ju ord mot ord?
– Ja det kan de göra men det kommer de ingen vart med.
“Ingen kvalitativ tandvård”
Folktandvården kan bara erbjuda enklare undersökningar på plats i hemmet, så kallade munhälsobedömningar och de utförs av tandhygienister.
På vissa boenden finns särskilda tandvårdsrum där tandläkare kan utföra lättare åtgärder och undersökningar med hjälp av en mobil utrustning. Men det handlar om en resurs på fåtal boenden.
Att utföra mer avancerad tandvård i patienternas hem är inte aktuellt för regionen.
– Vi tycker inte att vi kan få till en högkvalitativ tandvård när patienten är liggandes i sängen. Vi har hygienkrav, vi använder avancerade instrument, vi behöver ta röntgen och vi kan inte tumma på det. Vi har kommit fram till att vi inte kan bedriva en tandvård med kvalité på det sättet, säger Marie Eriksson, tandvårdschef för Folktandvården Värmland.