Hoppa till huvudinnehållet

Leo, 16, slår tillbaka efter A-traktorkritiken: ”Gnäll” och ”avundsjuka”

Publicerad:
Leo Gutestierna, 16, svarar på kritiken.
Leo Gutestierna, 16, svarar på kritiken. Foto: Helena Karlsson

A-traktorer upprör – den saken är klar.

NWT:s djupdykning i ämnet har fått massor av reaktioner.

Både ris och ros.

– Det är mycket gnäll, tjat och hatkommentarer, säger Leo Gutestierna, 16.

Han är en av ungdomarna som intervjuas i NWT:s reportage. Han har själv en Audi A4 från 2009 som A-traktor, och spenderar sin fritid i garaget.

Vad han gör där? Bygger om lyxbilar och säljer vidare. Uppemot 30 bilar har han hunnit göra om sedan förra sommaren.

Flera av hans kompisar i A-traktorgruppen ”Dit raggen tar oss” deltog även i NWT:s djupdykning som ger en inblick i en kultur som retar gallfeber på både polis och allmänhet.

Leo Gutestierna, 16, Filippa Lindgren, 16, Moa Ljungqvist, 16, Oskar Johnsson, 17, och Josef, 17. Några från gruppen ”Dit raggen tar oss”.
Leo Gutestierna, 16, Filippa Lindgren, 16, Moa Ljungqvist, 16, Oskar Johnsson, 17, och Josef, 17. Några från gruppen ”Dit raggen tar oss”. Foto: Helena Karlsson

Och artikeln i sig gjorde detsamma. Reaktionerna på sociala medier är många – det har lett till hundratals kommentarer samt att heta debatter har brutit ut.

Här är några av reaktionerna:

”Det känns som att de flesta enbart vill jävlas med oss andra trafikanter. Vissa lämnar inte företräde när möjlighet finns, utan ligger och puttrar där på enfiliga 100-vägar, under tiden som köer bildas bakom”.

”Förbjud, skapar farliga situationer i trafiken.”

”Tävling i vem som har rikast föräldrar som skämmer mest bort sina barn. Själv skulle jag önska dessa fordon förbjuds.”

”Finns inget värre än att hamna bakom ett sådant helvete som inte hör hemma på vägarna!”

”Klart ungdomar ska ha moderna A-traktorer. Betydligt säkrare när blinda gnälliga gubbar kör in i dom.”

”Att det finns så många missunnsamma och avundsjuka vuxna personer. Låt dom åka runt och trivas med sina fordon och känna friheten.”

”Låt de roa sig. Bilister har överlag för bråttom idag.”

Svarar på kritiken

Ja, det är både ris och ros. Och Leo Gutestierna, 16, gav sig själv in i diskussionerna under helgen.

– Det är mycket gnäll, tjat och hatkommentarer. Man ser att det är mer hat än de som tycker om oss, säger han till NWT på måndagen.

Han tycker att kritiken som riktas mot A-traktorkulturen inte är rättvis.

– De flesta tycker att allt är väldigt dåligt och de drar alla över kam. Som att vi alla skulle ha problem med droger och alkohol.

– Det är ingen fakta alls! Och vissa vill förbjuda A-traktorer och tycker att vi är skitungar och bortskämda...

Det här visar ju på hur kontroversiellt ämnet är. Varför är det så, tror du?

– Jag tror att det kan bero mycket på att A-traktorer syns en hel del i media och att folk stör sig på att vi bara ligger i 30. Sedan kan det också vara så att folk tycker att det är lite bonnigt, att det är drägg, och det inte hör hemma i stan. Det känns lite som det.

Många av reaktionerna har också fokuserat på att det är dyra bilar som i dag blir A-traktorer. Filippa Lindgren, 16, köpte till exempel en Audi A6 för 170 000 som sedan byggdes om.

– Det kan vara avundsjuka, man ser och hör vissa säga att ”de här ungdomarna har bättre bilar än vad jag har och än vad jag har råd med”.

– Men så ser det ut i samhället. Vissa kör ju runt i till exempel Lamborghini och andra i mer vanliga bilar. Vissa har det bättre än andra. Det är bara att acceptera tycker jag.

”Det kan vara avundsjuka, man ser och hör vissa säga att ”de här ungdomarna har bättre bilar än vad jag har och än vad jag har råd med”, säger Leo Gutestierna.
”Det kan vara avundsjuka, man ser och hör vissa säga att ”de här ungdomarna har bättre bilar än vad jag har och än vad jag har råd med”, säger Leo Gutestierna. Foto: Helena Karlsson

Många av reaktionerna riktar också in sig på att det finns de som kör för fort. NWT har bland annat pratat med en sådan A-traktorförare och så sent som i helgen stoppade polisen en annan som körde i 110 med sin.

A-traktor stoppades med spikmatta: ”Körde i 110 kilometer i timmen”

Så det finns ändå de som missköter sig ganska grovt?

– Jag tror det har att göra med att vi bara får köra i 30. Det blir en press att ligga i 30, vilket gör att man kanske kör snabbare för att det går för sakta. Jag tror inte det hade varit några problem om vi, som mopedbilar, fick köra i 45.

– Jag tror det skulle bara bättre om man höjde hastigheten till 45–50 eller 60. Och eventuellt höjer åldersgränsen till 16 år i stället för 15.

Läs hela reportaget här

Inifrån utskällda A-traktorkulturen: Bilar för 100 000 blir ungdomarnas vrålåk

Och missa inte NWT:s tävling: Har du Värmlands snyggaste A-traktor? Lägg upp en bild på Instagram på din A-traktor med #nwtatraktor – vinnaren publiceras i NWT och i våra sociala medier.

Läs mer här.

TÄVLING: A-traktorer – har du Värmlands snyggaste?

Se två webb-tv-inslag om A-traktorvärlden

Här berättar Leo Gutestierna hur man bygger om en riktig bil till en A-traktor:

Och här visar Moa Ljungqvist, 16, upp sin A-traktor och sitt ljudsystem:

Artikeltaggar

A-traktorPolisenTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.