Insändare: ”Vi måste förbereda oss på en kraftigt ökande invandring”

Publicerad:
Insändarskribenten tycker att vi måste hjälpas åt att integrera våra nya svenskar som redan finns i vårt samhälle. Foto: Maja Suslin/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Svar till ”Fyra insändare om Sveriges ekonomi och invandringen”, NWT 4 november

Intressant att jag lyckats få igång en debatt om denna viktiga fråga. Jag vill inte öka utanförskapet för 20 procent av Sveriges befolkning. Vi måste hjälpas åt att integrera våra nya svenskar, som redan finns i vårt samhälle.

Jag har läst en lång rad rapporter. Allt det jag skrivit i min insändare finns dokumenterat vetenskapligt stöd för. Det är alltså inte mina påhitt. Allt är offentlig och tillgänglig på webben. De flesta som invandrar är i åldern 31-40 år. I den åldersgruppen har 32 procent av invånarna i Sverige utländsk bakgrund.

Jag har läst rapporter, böcker och minst ett 50-tal artiklar. Det finns många analyser som pekar mot diametralt olika håll. Ingen kan påstå sig ”äga sanningen”. Skillnader mellan resultaten är beroende på vilket tidsperspektiv man ser. De som ser positiva effekter av invandringen har lite större perspektiv, det vill säga effekter under många år på samhället, kulturlivet, näringslivet som ofta inte är kvantifierbara.

Utan invandring skulle vi vara 7-8 miljoner invånare i Sverige. Vi skulle bli färre att bära samhällets omkostnader. Vi skulle få högre skatter och sannolikt ha en pensionsålder runt 70 år. Ni skriver att det tar ett tiotal år innan en invandrare är självförsörjande. Vi svenskar brukar bli självförsörjande efter 20 år.

För mig är inte invandringen en ekonomisk fråga utan en humanitär. Vi svenskar har lyckan av att ha fötts i ett rikt land och mycket av vårt välstånd har vi fått på andras bekostnad. Till exempel förbrukar vi så stora resurser att om alla skulle ha samma standard som vi har, skulle vi behöva fyra jordklot. Nu har vi bara ett klot och vem tar vi resurser från?

De som har otur har fötts i länder med krig, svält, extrem hetta, översvämning, otrygghet med mera. De har samma basala behov som oss svenskar av fred, bostäder, mat, jobb med mera. De har oförskyllt drabbats till den grad att de känner sig tvingade att lämna släkt, vänner, hembygd för att ge sig ut på en lång, osäker resa genom Europa. Det är bara en liten rännil av flyktingvågen som kommer ända till oss i Norden. Vi har en medmänsklig skyldighet att lindra nöden för dessa flyktingar och vara tacksamma att vi inte är i deras situation. Jag är glad över att bo i ett land som flyktingar flyr till och inte från.

Vi måste förbereda oss på en kraftigt ökande invandring av så kallade klimatflyktingar. Nu har vi ungefär 80 miljoner flyktingar i världen. Inom några år kan vi få en långt större klimatflyktingström. Det varmare klimatet är vi svenskar i högsta grad medskyldiga till genom våra växthusgasutsläpp.

Professorn i kriminologi, Jerzy Sarnecki, hävdar att de svenskar som lever under samma socioekonomiska förhållanden som invandrarna har samma brottsbenägenhet som dessa. Åren 2016 och 2017, då staten lade som mest pengar på flyktingar, blev överskotten i statens finanser de största på ett decennium. Var tredje läkare har utländsk bakgrund. Ofta har deras hemländer bekostat en lång utbildning och vi får nytta av dessa läkare.

Partiordförande Magdalena Andersson (S): ”Jag vill, nej jag kräver, att vi vänder på varenda sten för att bryta segregationen och röka ut det våld som hotar hela vår samhällsgemenskap”.

Bästa insändarskribenter! Jag fortsätter inte denna diskussion med anonyma insändare. Jag vill diskutera sakfrågor och undanber mig personangrepp.

Jag har samlat min dokumentation i en bok som kommer ut i slutet av november – ”Invandring på vinst och förlust”.

Lars-Arne Sjöberg

Artikeltaggar

InsändareInvandring

Läs vidare