Insändare: Bevara Karlstads gröna lungor

Insändare
PUBLICERAD:
”Skillnaden i dödlighet är bara hälften så stor i städer med mycket parker och rekreationsområden jämfört med städer med liten grönska”, skriver insändarskribenten som vill att Karlstads kommun ska bevara sina ”gröna lungor”.
Foto: Håkan Strandman
Som en som bott i en storstad i många år håller jag helt med om Rune Wallquists insändare (NWT, 5 november).

Skogen kallas för den gröna lungan, särskilt inom stadsplanering. Med all rätt. Det är organet som kompletterar de mänskliga lungorna och håller oss vid liv. Skogen andas genom fotosyntesen koldioxid in och andas ut syre, våra lungor andas in syre och andas ut koldioxid. Om balansen rubbas får detta bevisligen negativa konsekvenser för vår hälsa.

Rika lever längre än fattiga, det vet man sedan länge. Men skillnaden i dödlighet är bara hälften så stor i städer med mycket parker och rekreationsområden jämfört med städer med liten grönska. Det visar en studie som presenterades i den brittiska tidskriften The Lancet. Miljöer som främjar god hälsa kan vara avgörande i kampen för att minska ojämlikhet i folkhälsan, enligt studien.

Skogens väninna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.