Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsaktuella David Sundin: "Det läskiga är samtidigt det fina"

Publicerad:
Han beskriver sin humor som klurig. Karlstadsaktuella David Sundin turnerar just nu med sin första stand up-show "Nya svenska ord".
Han beskriver sin humor som klurig. Karlstadsaktuella David Sundin turnerar just nu med sin första stand up-show "Nya svenska ord". Foto: Pontus Lundahl/TT

Från Bäst i test och Melodifestivalen till en första egen stand up-show.

Nu kommer David Sundin till Karlstad för två på förhand slutsålda föreställningar.

En halvtimme försenad ringer David Sundin upp och ber direkt om ursäkt för dröjsmålet – han har helt enkelt för många bollar i luften samtidigt, en föll i backen.

– Jag fick plötsligt kalla kårar längs ryggraden och insåg att det var något jag glömt!

Han är rask i tonen och börjar berätta om sin bakgrund inom komiken.

– Jag har tidigare jobbat med humor i reklamvärlden och bakom kulisserna med bland andra Killinggänget och Filip och Fredrik.

Som kuriosa kan nämnas att det var David Sundin som myntade Filip och Fredriks uttryck "Bra eller anus?".

– Men att ta steget att gå upp själv på en scen och vara rolig, det gjorde jag för första gången för åtta år sedan, fortsätter David Sundin.

Att prata inför folk hör till det som de flesta människor helst av allt vill undvika.

– Det är just det läskiga som samtidigt är det fina med konstformen. Stand up är så naket – allt du har är en lampa, en mikrofon och en dömande publik: gör det bästa utifrån de förutsättningarna. Jag tycker att det är så himla mäktigt att få det att funka.

– Men det är väldigt jobbigt när det inte funkar. Jag har gjort många sådana gig också vilket är svinläskigt. Men när det går bra är det så fruktansvärt roligt. Det överträffar allt annat.

Har man väl lyckats med bedriften att få ett rum att skratta ter sig det mesta tämligen enkelt?

– Ja, efter det har man som en skottsäker väst genom livet. Att leda Melodifestivalen till exempel, är enklare än att köra stand up, konstaterar han med ett kort skratt.

För en månad sedan hade ”Nya svenska ord” premiär.
För en månad sedan hade ”Nya svenska ord” premiär. Foto: Pontus Lundahl/TT

"Det måste hända grejer"

Den breda tv-publiken förknippar David Sundin med Melodifestivalen och "Bäst i test". Under fjolåret debuterade han som barnboksförfattare med "Boken som inte ville bli läst" vilken blev en stor försäljningsframgång. Han trivs med ett brett arbetsfält.

– Jag har svårt att stå och stampa på samma ställe. Det måste hända grejer och jag är inte rädd för att prova på något nytt. Det är en tjusning att få göra olika saker.

För en månad sedan hade han premiär för sin första egna stand up-show "Nya svenska ord".

– Det är en klassisk stand up-föreställning med den röda tråden att jag introducerar en rad nya ord som jag tycker kan behövas. Svenskan är ett lite fattigt språk som behöver utvecklas.

– Fast jag har inga som helst belägg för det, jag är inte som Fredrik Lindström som ju faktiskt kan saker om språket. Jag kommer med gissningar och hitte-på.

Sin humor beskriver David Sundin som aningens klurig.

– Jag kan måla upp bisarra, påhittade verkligheter. Jag är inte fullt så självutlämnande som många andra komiker, jag vänder inte in och ut på mig själv och gräver i mitt totala mörker. Men jag petar lite i vem jag är, hur jag har svårt att säga nej till exempel.

Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin
Familjen Knyckertz spelas av David Sundin (pappa Bove), Gizem Erdogan (mamma Fia) och barnen Ture och Kriminellen spelas av Axel Adelöw och Paloma Grandin Foto: Eva Edsjö/SVT

Är stolt

Vid sidan av humorföreställningen är David Sundin aktuell som pappa Bove i årets julkalender "En hederlig jul med Knyckertz". Bokserien har illustrerats av värmlänningen Per Gustavsson.

– Jag har läst böckerna med mina barn och är väldigt stolt över att ha en roll. Knyckertz är en familj med snälla tjuvar och det är en fin historia som handlar om rätt och fel. Jag har alltid älskat julkalendern som en stämningshöjare för årstiden så det är en ära att få vara med.

David Sundin kommer till Karlstad och Scalateatern den 12 november. Han gör föreställningen en tredje gång i Karlstad den 8 april.

Artikeltaggar

David SundinFredrik LindströmHumorKändisarMelodifestivalenNöje/KulturPer GustavssonScalateaternStandupSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.