Hoppa till huvudinnehållet

Lista: Bästa importerna i hockeytvåan – senaste tio åren

Publicerad:
En jublande R.J. Reed var ingen ovanlig syn i Munkfors, 2016-2017. Foto: Daniel Olausson

Senaste tio åren har över 130 importspelare lirat i den värmländska hockeytvåan – och vissa har gjort större avtryck än andra.

Här har vi listat spelarna vi tycker stuckit ut mest.

Hannes Hyvönen.
Hannes Hyvönen. Foto: Mikael Lindblom

6. Hannes Hyvönen

Position: Forward.

Född: Finland.

Klubb: Kils AIK, 2015-2016.

Facit: 10 (7+3) poäng på åtta matcher.

Kommentar: Det sägs att man inte kan leva på gamla meriter men i det här fallet är det faktiskt helt okej. För trots att den hårdskjutande finländaren kanske inte var i sitt livs form under sejouren i Sannerudshallen måste han bara ta plats på denna lista. CV:t – som bland annat innefattar fyra mästerskapstitlar (tre i Finland samt en i KHL), ett VM-brons och 42 NHL-matcher – är ett skäl gott som något. Säsongen i Kil blev karriärens sista. Har sedan dess deltagit i både Gladiatorerna och finska versionen av Robinson. Är numera huvudtränare för Peliitat i landets näst högsta liga.

5. Roberts Locans

Position: Forward.

Född: Lettland.

Klubb: Viking HC, 2014-2015.

Facit: 21 (14+7) poäng på 15 matcher.

Kommentar: Anslöt på lån från BIK Karlskogas juniorverksamhet mitt under säsong och att Viking gjort ett fynd visade sig tämligen omgående. Startade med ett mål i debuten, gjorde hattrick i matchen därpå och avslutade bokstavligt talat med att skjuta kvar klubben i division 2. Lägg därtill att han vann lagets totala poäng- och skytteliga trots att han bara spelade hälften av alla matcher (kval inkluderat). Att KHL-laget Dinamo Riga värvade honom efter spelåret i Hagfors understryker hur bra han verkligen var. Klubba och skridskor lades på hyllan 2019.

Amerikanska trion Branden Eden, Max Shuart och Evan Allen bjöd ofta på show säsongen 2017-2018 med Åmål.
Amerikanska trion Branden Eden, Max Shuart och Evan Allen bjöd ofta på show säsongen 2017-2018 med Åmål. Foto: Ove Rydh

4. Max Shuart

Position: Forward.

Född: USA.

Klubb: Åmåls SK, 2017-2018.

Facit: 64 (22+42) poäng på 28 matcher.

Kommentar: Sällan, om ens någonsin, har serien haft en vassare duo än firma Max Shuart/Evan Allen (se längre ner). Amerikanerna var oskiljaktiga och fullkomligt öste in poäng. Inte bara i serien utan även i efterföljande kval till hockeyettan där duon låg bakom 30 av lagets 66 mål. Trots det var Åmål aldrig särskilt nära att nå avancemang – men klubbledningen, som av tradition haft god träffsäkerhet gällande importvärvningar, lär knappast ha dragit på smilbanden lika ofta som då.

3. R.J. Reed

Position: Forward.

Född: Kanada.

Klubb: IFK Munkfors, 2016-2017.

Facit: 61 (40+21) poäng på 28 matcher.

Kommentar: Spektakulär lirare som lockade storpublik när det begav sig. Skottet var hans främsta attribut men kunde även leverera en och annan läcker dragning. Vann interna skytteligan med mer än det dubbla och lockade intresse från högre division. Men något spel på hög nivå blev det aldrig. Istället rullade karriären vidare i Tyskland och Nederländerna innan han vände hem till Kanada.

2. Evan Allen

Position: Forward.

Född USA.

Klubb: Åmåls SK, 2017-2018.

Facit: 75 (40+35) poäng på 28 matcher.

Kommentar: Värmländska hockeytvåans största poängspruta i modern tid och egentligen självklar etta på listan sett till ren prestation. För faktum är att endast Uno Johanssons notering från säsongen 1984-1985 (80 pinnar på 33 matcher för Grums) slår Evan Allens prestation, enligt statistiksidan eliteprospects. Amerikanen får dock finna sig i att bli god tvåa eftersom ettans raketresa saknar motstycke. Allen avslutade karriären med att snitta en poäng per match i Kalmar, hockeyettan, säsongen efter Åmål.

1. Brennan Saulnier

Position: Forward.

Född: Kanada.

Klubb: IFK Munkfors, 2018-2019.

Facit: 30 (14+16) poäng på elva matcher.

Kommentar: Var alldeles för bra för att spela i hockeytvåan och sökte sig vidare redan efter ett halvår i Munkfors. Tog plats i AHL och Lehigh Valley Phantoms drygt två år efter sejouren i Värmland och satte så sent som i maj klubbrekord i form av snabbast hattrick. Längre artikel om kanadensaren hittar du här.

Från hockeytvåan till AHL – på två år: ”Det bara small”
Åmåls SK har fyra kanadensare i årets trupp: Tom Lee, Nik Curic, Joseph Leonidas och Josh Laframboise.
Åmåls SK har fyra kanadensare i årets trupp: Tom Lee, Nik Curic, Joseph Leonidas och Josh Laframboise. Foto: Ove Rydh

Heta aspiranter

Åmåls SK har denna säsong en trio kanadensare – Tommy Lee, Joshua Laframboise och Nik Coric – som går ruskigt starkt. Efter nio omgångar snittar samtliga bortemot tre poäng per match och fortsätter det i samma stil känns det som att listan ovan bör korrigeras vid spelårets slut.

Andra bubblare

Noah Corson, forward, Åmåls SK (2019-2020).

Spelade endast fyra matcher innan han stack vidare. Var inför denna säsong ytterst nära att ta plats i AHL-laget Chicago Wolves.

Lukas Chalupa, back, IFK Munkfors (2018-2020).

Mycket skicklig back och en lagspelare av rang. Gjorde stor nytta trots sin relativt korta sejour.

Oskari Halme, back, IFK Munkfors (2018-2019).

Ett råämne som sägs vara en av de bästa skridskoåkarna som någonsin setts till på Klingevi (numera Munkfors arena).

Sean McGovern, forward, Åmåls SK (2018-2019).

Anslöt efter succéamerikanerna Evan Allen/Max Shuart/Branden Eden och gjorde det med den äran. Stod för 69 poäng på 29 matcher.

Zachary Doerring, forward, Åmåls SK (2018-2019).

Även han visade sig vara en fullgod ersättare till nämnda trio. Var endast tre pinnar från att bli seriens poängkung före Sean McGovern.

Branden Eden, forward, Åmåls SK (2017-2018).

Gick sällan i samma kedja som landsmännen Allen och Shuart men gjorde knappast en slät figur för det. Var särskilt framstående i kvalet.

Lukas Gavalier, målvakt, Viking HC (2015-2016).

Högerplockad och atletisk målvakt från Slovakien som ofta gjorde de stora räddningarna. En publikfavorit på Valhall.

Kory Baker, forward, IFK Arboga (2013-2014).

Centralgestalt i klubbens avancemang till hockeyettan. Fortsatte sedan snitta över en poäng per match även på den nivån.

Artikeltaggar

Åmåls SKBrennan SaulnierEvan AllenHannes HyvönenHockeytvåanIFK MunkforsIshockeyMax ShuartR.J. ReedRoberts LocansViking HC

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.