Hyllningen: ”Det är ett unikum till häst”

Publicerad:
Önas Prince segerdefilerar för tolfte gången i år. Foto: Lars Jakobsson

13 starter under 2021 har gett tolv vinster och en andraplats.

Under söndagen krönte Önas Prince säsongen genom att vinna Breeders' Crown-finalen för de fyraåriga hingstarna.

– Det är ett unikum till häst, kommenterade Per Nordström.

På förhand var San Moteur ett stort värmländskt hopp i Breeders' Crown-finalen för de fyraåriga hingstarna men det blev ingen start för Håkan Arvidssons stjärna då San Moteur ströks på grund av en förkylning.

Därmed är säsongen över för San Moteur och man siktar på att starta honom i Prins Carl Philips Jubileumspokal på Färjestad den 15 april.

Genom strykningen på San Moteur blev Önas Prince ännu större favorit och helt enligt förhandsritningarna tog han ledningen. På slutvarvet kom Mister Hercules upp på utsidan och tryckte på men Önas Prince gick helt enkelt inte att besegra.

– Han har inte gjort mig besviken någon gång, jag skojade lite innan och sa att det var synd att han hade en formsvacka i början av september när det var Derbyt. Jag kände att han trampade iväg bra så det var inget snack om vem som skulle ta ledningen. Det gick fort på den sista långsidan men vi vann säkert och det fanns sparat i mål, sa Nordström.

Stor dramatik

Bland de fyraåriga stona blev det mycket dramatik. Först galopperade storfavoriten Honey Mearas kort efter start och sedan kom det en avgörande situation i utgången av den första kurvan. Här kivades Fifty Cent Piece och Hall of Am om att komma först fram för att överta ledningen. Det slutade med att Hall of Am galopperade. Robert Bergh tyckte inte att det var någon fara men Magnus A Djuse var tydlig.

– Vi blev påkörda och det var synd.

Domarna valde att fria Bergh från böter i den situationen med den ovanliga förklaringen att man inte hade bra bilder nog från situationen för att säkerställa att det hade varit kontakt.

Däremot fick Bergh 8 000 kronor i böter och sex dagars avstängning för felaktig drivning. Det var på upploppet där Carl Johan Jepson hade kopplat greppet med Sayonara men Fifty Cent Piece kunde kontra till seger.

– Jepsons häst var så otroligt snabb när hon kom så det gick inte att freda sig i fart men jag hade mycket krafter kvar och vet att min häst har moral och en extremt bra löpskalle, sa Bergh.

Två till Redén/Kihlström

Bland de treåriga hästarna vann firma Daniel Redén och Örjan Kihlström båda finalerna.

Francesco Zet tog hand om ledningen och efter snabba 13,1 det första varvet på en kladdig bana vann han på snygga 12,4 över medeldistans.

– Jag körde lite på säkerhet från start men han öppnade ändå fort så den dagen man vill ladda för fullt kommer han att vara väldigt startsnabb, sa Kihlström.

Hos de treåriga stona vann Glamorous Rain med knapp marginal i en tuff slutduell efter ett rejält slutvarv .

Värmländska vinster

Björn Goop vann V75-3 med Twigs Honor, som hade full koll på händelserna till slut trots ett lopp utvändigt om ledande Clandestine.

Före V75-spelet vann Mikael J Andersson med Junhani Partanen-tränade Västerbo Imtheman efter en rejäl avslutning.

Artikeltaggar

Carl Johan JepsonDaniel RedénEskilstunaHåkan ArvidssonÖrjan KihlströmPrins Carl Philips JubileumspokalRobert BerghSan MoteurTravV75

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare