Faran över: Inga bakterier i dricksvattnet i Karlskoga

Samhälle
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Tony Gutierrez
Karlskoga energi- och miljö, Kemab, larmade om bakterier i dricksvattnet och rekommenderade invånarna i Karlskoga att koka vattnet på lördagen. Cirka en och halv timme senare blåstes faran över.
– Vi agerade enligt försiktighetsprincipen, säger vd Sebastian Cabander.

Det var vid lunchtid i lördags som Kemab rekommenderade samtliga invånare med kommunalt vatten i Karlskoga att koka dricksvatten innan förtäring. Analyser av vattenprover visade tecken på att det eventuellt fanns e-colibakterier i vattnet.

Cirka en och en halv timme senare upphävdes plötsligt rekommendationen. Kemab blåste faran över efter att de fått ett validerat provsvar, som visade att vattnet inte var förorenat.

I all välmening

Företaget agerade av ren försiktighetsprincip, enligt Sebastian Cabander.

– I all välmening om våra kunder, så att de inte skulle drabbas av någon sjukdom. Det validerade provsvaret från laboratoriet visade sedan att det inte fanns några tecken på bakterier. Då kände vi oss trygga i att häva rekommendationen, säger han.

Ser över rutinerna

Nu ska företaget se över sin kommunikation och hantering vid framtida händelser.

– Vi får fundera på hur vi ska säkerställa våra interna sätt att kommunicera och hantera en sådan här frågeställning. Ingen vill skapa oro. Men det är en intern diskussion vi tar efter helgen, säger Cabander.

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.