Inifrån utskällda A-traktorkulturen: Bilar för 100 000 blir ungdomarnas vrålåk

Bildextra och TV • Johan, 17, blåser på • En kostar 170 000 • Polisen: En trafikfara

16-åriga Filippas är värd 170 000 kronor.

Leo, 16, tjänar pengar på att bygga om dem.

Johan, 17, gasar på – trots risken att åka fast.

A-traktorkulturen i Värmland växer i en rasande fart och retar gallfeber på både polis och allmänhet.

NWT har mött ungdomarna bakom ratten på de utskällda fordonen.

– Vissa skulle kanske kalla oss raggare. Men jag vet inte. Jag skulle nog inte göra det själv, säger Moa Ljungqvist, 16.

Hon blinkar höger, fattar tag i ratten och svänger. En tom stadsbuss kör förbi på andra sidan och bakom henne börjar trafiken genast stocka sig i det gråkalla novembervädret.

TÄVLING: A-traktorer – har du Värmlands snyggaste?Leo, 16, slår tillbaka efter A-traktorkritiken: ”Gnäll” och ”avundsjuka”

Moa Ljungqvist åker i en kolsvart omgjord Audi A4. En 100 000-kronors bil för de flesta. En A-traktor för henne.

I baksätet sitter två stora högtalare och en ordentlig baslåda.

– Det är ljudet som är det roliga. Man bara fortsätter och fortsätter och blir aldrig nöjd.

– Det är mycket ”raggig” musik med mycket bas, men ibland kan det hända att man slänger på en Justin Bieber-låt mitt i allt bara för att bryta av.

Hon skruvar upp volymen och det blir plötsligt som att stå längst fram på en konsert. Smågrejer runt om i A-traktorn börjar hoppa. Efter låten sänker hon:

– Min mamma har sagt att jag kommer att få tinnitus innan jag blir 20 år. Men skit samma – då får det väl bli så, säger Moa Ljungqvist och skrattar.

Alla känner alla. Det blir som en familj typ.

Det är i sociala medie-appen Snapchat som A-traktorgänget har en grupp: ”Dit raggen tar oss”.

25 personer ingår och alla har en A-traktor. Där skriver medlemmarna om man vill åka någonstans och de som kan och vill hänger med.

I dag har några från gruppen ”Dit raggen tar oss” samlats på parkeringen bredvid Löfbergs arena. Här är Leo Gutestierna, 16, Filippa Lindgren, 16, Moa Ljungqvist, 16, Oskar Johnsson, 17, och Josef, 17.
I dag har några från gruppen ”Dit raggen tar oss” samlats på parkeringen bredvid Löfbergs arena. Här är Leo Gutestierna, 16, Filippa Lindgren, 16, Moa Ljungqvist, 16, Oskar Johnsson, 17, och Josef, 17. Foto: Helena Karlsson

I dag har några samlats på den tomma parkeringen bredvid Löfbergs arena.

– Alla känner alla. Det blir som en familj typ, säger Moa Ljungqvist.

Det viktigaste med A-traktorn tycker de är ”friheten” – att kunna åka vart man vill och när man vill.

Men friheten har också blivit dyr. De A-traktorer som står här på parkeringen är inga enkla historier.

Längst ut står en Audi A6 från 2012.

Fin bil!

– Tack så jättemycket, säger ägaren Filippa Lindgren, 16.

Den är helt svart och ser ut precis som en riktig bil. Om det inte vore för LGF-skylten – den orangea klassiska triangeln – som sitter i bak är det omöjligt att se att det är en A-traktor.

”Det är ju kul att ha en annorlunda bil och inte som alla andra”, säger Filippa Lindgren, 16.
”Det är ju kul att ha en annorlunda bil och inte som alla andra”, säger Filippa Lindgren, 16. Foto: Helena Karlsson

Hon köpte den som en riktig bil i somras och lät den sedan göras om till en A-traktor.

Prislappen? 170 000 kronor.

Filippa Lindgren öppnar förardörren och visar hur det ser ut där inne: svart skinnklädsel och flera wunderbaums som hänger från backspegeln.

– Det är väldigt många som kollar in den. Sedan när de tittar in och ser att det inte sitter någon 18-åring i bilen får man en sådan där förvånande blick, säger hon.

Filippa Lindgren, 16, visar upp sin A-traktor.
Filippa Lindgren, 16, visar upp sin A-traktor. Foto: Helena Karlsson

Det är ingen liten summa pengar för en 16-åring, men genom försäljningen av en mopedbil fick hon råd.

– Det är ju kul att ha en annorlunda bil och inte som alla andra. Det var min pappa som sa det: Ska du ha en A-traktor ska du ha en speciell A-traktor.

Men hur får man råd med sådana här bilar som så ung? I dag på Färjestadsparkeringen står flera dyra bilar som nu i stället är A-traktorer, vissa har även påkostade ljudanläggningar.

Bland dem NWT pratar med är det olika, någon jobbar ihop pengar, andra får hjälp av ”snälla” föräldrar och flera får pengar från sparade fonder och aktieköp.

17-årige Oskar Johnssons ljudsystem.
17-årige Oskar Johnssons ljudsystem. Foto: Helena Karlsson

Antalet A-traktorer på de värmländska vägarna har ökat radikalt de senaste åren. Enligt statistik som NWT begärt ut från både Transportstyrelsen och Trafikanalys är utvecklingen tydlig.

I slutet av oktober fanns 2 325 registrerade A-traktorer i länet, en ökning med över 400 sedan i slutet av 2020.

Flest A-traktorer i Värmland hittas i Karlstad, följt av Arvika som bara hade åtta färre i slutet av oktober.

Per 10 000 invånare finns flest A-traktorer i Årjängs kommun.

Faktiskt är det så att antalet har ökat varje år sedan 2009 i länet totalt. Just på senare år är ökningen som störst och förklaringen tros bero på en faktor – en lagändring!

Vi vill inte ha 15–16-åringar som kör runt i personbilar, som kan göra bortom 200 kilometer i timmen.

Under sommaren 2020 ändrade Transportstyrelsen reglerna för kraven på en A-traktor.

Utan att gå in på för många detaljer blev det helt enkelt lättare att göra om vanliga bilar till A-traktorer.

Jublade gjorde ungdomarna, surnade till gjorde polisen.

– Vi vill inte ha 15–16-åringar som kör runt i personbilar, som kan göra bortom 200 kilometer i timmen, säger Anders Karlsson, gruppchef vid polisens trafiksektion.

– Det är lättare nu att ställa om så de går som vanliga personbilar. Och de flesta vi kontrollerar är manipulerade – det är alldeles för lätt nu, fortsätter han.

Anders Karlsson gruppchef vid polisens trafiksektion.
Anders Karlsson gruppchef vid polisens trafiksektion. Foto: Lisa Olaison

Anders Karlsson står bredvid en A-traktor som polisen beslagtagit. Utanför polishuset i Karlstad finns polisens parkering för beslagtagna fordon.

Det ser ut som en begravningsplats. Det finns gamla båtar, trasiga bilar och stulna mopeder. Intill ena sidan står den dömde blottaren på Herrhagens bil. Fullständigt nedklottrad.

Det är här alla A-traktorer som polisen beslagtar i Karlstad hamnar innan de körs till ett speciellt garage där man går igenom fordonen för att ta reda på hur man manipulerat dem.

– De är fyndiga ungdomarna i dag och duktiga. Vi hittar hela tiden nya sätt som de har hittat på för att undvika att visa A-traktorn kan gå som en vanlig bil.

”De är fyndiga ungdomarna i dag och duktiga. Vi hittar hela tiden nya sätt som de har hittat på för att undvika att visa A-traktorn kan gå som en vanlig bil”, säger Anders Karlsson.
”De är fyndiga ungdomarna i dag och duktiga. Vi hittar hela tiden nya sätt som de har hittat på för att undvika att visa A-traktorn kan gå som en vanlig bil”, säger Anders Karlsson. Foto: Lisa Olaison

Den svarta A-traktor som Anders Karlsson står bredvid var just precis en sådan. Den gick som en vanlig bil efter att man tryckte på en särskild knapp på instrumentbrädan.

Enligt Anders Karlsson plockar polisen nästan dagligen in en A-traktor som är manipulerad.

– Jämför man med hur det var förr med trimmade mopeder så var det inte lika farligt. Det var så svaga motorer. Här får de riktigt tunga personbilar efter enkla ingrepp.


Sedan sommaren 2020 har affärerna kring A-traktorer förändrats helt. Från att tidigare nästan bara handla om gamla eller speciella bilar, kunde vilken bil som helst nu bli en A-traktor.

Leo Gutestierna, 16, tog då tillfället i akt. Han sålde sin dåvarande Volvo och köpte en Audi, vilken han byggde om och gjorde en vinst på.

Även han ingår i gruppen ”Dit raggen tar oss” och har hjälpt flera med deras A-traktorer. Filippa Lindgrens vrålåk var till exempel hans hantverk.

Dessutom har han en egen ögonsten – en Audi A4 från 2009.

Hittills har han byggt om uppemot 30 bilar och sålt vidare många av dem.

Tjänar du något?

– I dag går det ganska dåligt. Du får inte så mycket längre. Men i början var det så.

Leo Gutestierna, 17, bygger om dyra bilar till A-traktorer.
Leo Gutestierna, 17, bygger om dyra bilar till A-traktorer. Foto: Helena Karlsson

A-traktorer är så klart ett stort intresse för honom och han arbetar ofta i sitt garage på Norrstrand i Karlstad.

– Syftet med att ha A-traktor är ju att man kan ta sig runt. Mopedbilar är bara plastiga. Visst de går i 45 kilometer i timmen, men man skäms lite när man åker i dem.

Det han är kritisk mot är att A-traktorerna bara får gå i 30.

– Ingen orkar ligga i det. Reglerna är jättedåliga. Det finns ingen logik, säger han, men poängterar att han själv alltid kör lagligt.

Konsekvenstänket är väl på noll när det gäller den saken...

Johan, 17 – som egentligen heter något annat – är en av de som ”inte orkar ligga i 30” och inte alltid kör lagligt.

Han är sedan tidigare straffad just för det.

– Jag blev av med mitt körkort, säger Johan.

Men polisen tog honom inte när han körde för fort, utan gjorde en kontroll på A-traktorn när den stod parkerad. Då såg poliserna sedan att den inte var laglig och straffade honom.

Johan köpte senare en ny ”bil”, trots en prick i registret för olovlig körning. Det är en A-traktor, men går att köra precis som vilken bil som helst

Varför kör du så, om du redan åkt dit en gång?

– Det är en jävla bra fråga det. Konsekvenstänket är väl på noll när det gäller den saken... Sedan är det så att det är jädrigt tråkigt att ligga i 30.

– Det är många andra som jag känner som kör för fort. När vi ska till, till exempel, Kil då blir det väldigt tråkigt att ligga i 30 och komma dit 40 minuter efter alla andra.

Johan, 17 – som egentligen heter något annat – kör sin A-traktor som en vanlig bil. Uppmärksamma att det inte är Johan på bilden, utan en arrangerad bild på en annan person.
Johan, 17 – som egentligen heter något annat – kör sin A-traktor som en vanlig bil. Uppmärksamma att det inte är Johan på bilden, utan en arrangerad bild på en annan person. Foto: Helena Karlsson

Finns det inte en logik i att man inte ska köra riktig bil innan man är 18 år? Är det inte farligt?

– Jag personligen har ju övningskört mycket med farsan, vanlig bil, och på trafikskolan, och där säger de att jag nästan är klar för att ta vanligt körkort. Men ja, det är klart att det är en risk med trafikanter och så. Men så långt tänker väl inte riktigt jag. Alltså överlag kör jag ganska försiktigt.

Vid vilka tillfällen bränner du på?

– Jag kör nästan alltid konstant lagligt när det gäller trafik runt om, som bilar bakom och bilar mötande. Men när jag är ensam på vägen, då kör jag.... ja... snabbare.

Är du inte rädd för att åka dit?

– Jo, det är klart jag är rädd. Men det är adrenalinet som är gôtt.


Att fler gör som Johan, 17, har blivit ett stort problem i Värmland.

Det larmar polisen Anders Karlsson om.

– Jag får flera tips varje dag om folk som blir omkörda. Sedan har de dumheter för sig som att de kör om och sedan lägger sig framför och bromsar upp trafiken. De är väldigt omogna.

”Jag får flera tips varje dag om folk som blir omkörda. Sedan har de dumheter för sig som att de kör om och sedan lägger sig framför och bromsar upp trafiken”, säger polisen Anders Karlsson.
”Jag får flera tips varje dag om folk som blir omkörda. Sedan har de dumheter för sig som att de kör om och sedan lägger sig framför och bromsar upp trafiken”, säger polisen Anders Karlsson. Foto: Lisa Olaison

Dryga straff väntar också. Olovlig körning, körförbud, böter, prick i registret och risken att behöva ta sitt riktiga körkort långt senare.

Är bilen skriven på en förälder kan den också åka dit på tillåtande av olovlig körning.

– Jag har inget emot att ungdomar håller på med motorer och har det intresset. Det är bara bra. Men det är inte bra att de åker runt i vanliga personbilar som 15–16-åringar.

– Det är ett växande problem. Ett problem i hela Sverige – inte bara här. Även om det är ett stort problem hos oss, säger Anders Karlsson.

Allt fler A-traktorer manipuleras, larmar polisen om.
Allt fler A-traktorer manipuleras, larmar polisen om. Foto: Lisa Olaison

Ungdomarna själva eftersträvar också nya regler: att A-traktorerna ska kunna gå i 45 i stället för 30.

Men Anders Karlsson har en tydlig åsikt:

– Det skulle inte hjälpa någonting. Det skulle inte vara nöjda med 45. Det är jag helt övertygad om.


Bland vanliga bilister är A-traktorer inget som älskas. De stoppar upp i trafiken och irriterar många.

Bara för någon vecka sedan polisanmäldes en händelse i Säffle som rörde upp känslor.

En A-traktorförare lade sig precis bakom en körskoleelev och tutade, rusade motorn och var allmänt störig.

Enligt förundersökningsledaren har det blivit ”en grej” bland en del A-traktorförare i Säffle att störa andra bilister.

Men även om vanliga bilister blir trakasserade av A-traktorer anser förarna själva att de också blir utsatta.

”Om du åker in vid vägen för att släppa förbi så är det folk som tutar och försöker trycka in dig och preja dig. Vissa ropar grejer och pekar finger”, säger Leo Gutestierna, 17.
”Om du åker in vid vägen för att släppa förbi så är det folk som tutar och försöker trycka in dig och preja dig. Vissa ropar grejer och pekar finger”, säger Leo Gutestierna, 17. Foto: Helena Karlsson

Det berättar Leo Gutestierna:

– Om du åker in vid vägen för att släppa förbi så är det folk som tutar och försöker trycka in dig och preja dig. Vissa ropar grejer och pekar finger.

Vad ropar de?

– Typ dra åt helvete eller akta er.

– Vårt syfte är inte att åka runt och störa allmänheten, utan det är mest en rolig sak att kunna åka runt och träffa vänner.

Om någon i gruppen ”Dit raggen tar oss” vill åka någonstans skriver man det på Snapchat så hänger de som vill med.
Om någon i gruppen ”Dit raggen tar oss” vill åka någonstans skriver man det på Snapchat så hänger de som vill med. Foto: Helena Karlsson

Filippa Lindgren blev nyligen prejad i en rondell. Hela ena sidan av bilen blev repad.

– Jag fick laga den för 10 000 kronor. Det var inte särskilt roligt.

Och de tycker själva att polisen är onödigt hård mot dem. Att nästan varje gång de är ute och kör så kommer polisen för att göra rutinkontroller.

Även denna dag på Färjestadsparkeringen kommer en polisbil förbi, men ingen blir stoppad i dag.


Var det bara en slump att polisen åkte förbi vid Färjestadsparkeringen? Eller är det kanske den höga musiken som spelas från A-traktorerna?

Att hög musik från bilar irriterar och skapar debatt är verkligen inget nytt i Karlstad. Även om problematiken ofta förekommer från ”riktiga bilar” blir det allt vanligare bland A-traktorer.

Moa Ljungqvist, 16, Leo Gutestierna, 17, och Filippa Lindgren, 16.
Moa Ljungqvist, 16, Leo Gutestierna, 17, och Filippa Lindgren, 16. Foto: Helena Karlsson

– Det hör till att ha en bra ljudanläggning och flasha lite för kompisarna. Man stör medvetet andra människor, säger trafikpolisen Anders Karlsson.

Jag brukar inte dunka och spela jättehögt i till exempel ett bostadsområde.

Den nya lagen som ger polisen möjlighet att bötfälla om det spelas för hög musik har fått viss effekt.

– Det kanske minskar några tillfällen på någon ort på någon kväll när polisen är och skriver ut böter. Men det verkar ändå inte som att alla bryr sig om den är tusenlappen som det kostar om man spelar för högt.

Här åker Moa Ljungqvist, 16, med sin A-traktor.
Här åker Moa Ljungqvist, 16, med sin A-traktor. Foto: Helena Karlsson

Moa Ljungqvist, 16, gillar att spela hög musik från sin ombyggda bil. Hon säger att hon ofta tänker till för att inte störa för mycket.

– Alltså, jag brukar inte dunka och spela jättehögt i till exempel ett bostadsområde. Då kanske jag sänker. Särskilt nu med den nya lagen, man vill ju inte åka dit på någon böter.

Men samtidigt tycker hon att många av de som klagar på den höga musiken är känsliga.

– Ja, men lite så. Alla har väl egentligen varit unga och tyckt om hög musik.

Dock är det ju väldigt högt, hur klarar du att sitta inne i bilen en hel kväll?

– Ja, det piper ju lite i öronen sen på natten...

”Som att vi skulle vara äckliga eller håller på med massa dumma saker. Men så är det inte. Kanske några gör det, men absolut inte alla”, säger Moa Ljungqvist, 16, om fördomarna mot A-traktorförare.
”Som att vi skulle vara äckliga eller håller på med massa dumma saker. Men så är det inte. Kanske några gör det, men absolut inte alla”, säger Moa Ljungqvist, 16, om fördomarna mot A-traktorförare. Foto: Helena Karlsson

Överlag menar Moa Ljungqvist att irritationen i stället bygger på att det finns många fördomar mot de som kör A-traktor.

– Som att vi skulle vara äckliga eller håller på med massa dumma saker. Men så är det inte. Kanske några gör det, men absolut inte alla.

Publicerad:

Artikeltaggar

A-traktorAnders KarlssonAnders KarlssonPolisenTrafikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.