Hoppa till huvudinnehållet

En annons i NWT tog Kesinee till Sverige – sätter sin egen smak på thaimat

Publicerad:
Kesinee Aierod driver Lamberget thai sedan 12 år tillbaka. Skyltens budskap är en önskan om goda affärer.
Kesinee Aierod driver Lamberget thai sedan 12 år tillbaka. Skyltens budskap är en önskan om goda affärer. Foto: Lisa Olaison

En annons i NWT tog Kesinee Aierod från nordöstra Thailand till Karlstad.

Hon driver en av många thailändska restauranger i Värmland.

– Jag har ett lugnt och bra liv här, säger Kesinee som efter 12 år unnar sig femdagars arbetsveckor.

Granne med pizzerian finns numera en thairestaurang i nästan varje värmländsk tätort.

Kesinee Aierod driver en av dem, Lambergets thai i Karlstad.

Lunchen är över och tillsammans med sina anställda håller hon på att förbereda inför kvällen.

– I vanliga fall åker jag hem och lagar mat till min man efter lunch. Han är handikappad.

Kesinee Aierod bor med sin man på Kronoparken i Karlstad.
Kesinee Aierod bor med sin man på Kronoparken i Karlstad. Foto: Lisa Olaison

I dag har hon stannat kvar för att prata med NWT om mat och jobb och hur det är att gifta sig med en man som man inte känner.

I tolv år har hon drivit restaurangen. Hon startade året efter hon flyttat hit från sitt hem i nordöstra Thailand.

– I början var vi bara två personer. Vi städade, lagade mat, allt. Då jobbade jag sju dagar i veckan. Vi öppnade kl 9 och stängde kl 8.

– Vi är vana att jobba mycket. Då saknade jag restaurangen när jag inte var här.

Dramatisk början

Kesinee skrattar gott när hon minns första dagen.

– Spisen vi hade beställt var på plats men de hade inte skickat med några ben till den. Allt låg på golvet.

Ett företag på Örsholmen kunde hjälpa till och fixa en benställning.

– Men det var helt fel höjd för mig. Jag hade en pall och klättrade upp på för att nå upp.

”Jag har mina egna speciella recept”, säger Kesinee Aierod.
”Jag har mina egna speciella recept”, säger Kesinee Aierod. Foto: Lisa Olaison

Nu är de sex personer som jobbar tillsammans. Alla är kvinnor och från Thailand.

– Vi är ett bra gäng och det är lätt att skoja och prata. De behandlar mig som chef bara en dag i månaden, när de ska få lön, säger Kesinee Aierod och skrattar igen.

Hon är 54 år och kan numera ta ledigt på helgerna. Då sköter hon också bokföringen för företaget.

– I början betalade jag så mycket till en revisor. Jag tänkte att nej det går inte, jag måste lära mig själv. Det var jobbigt under den tiden. Jag lärde mig på nätterna och ibland sov jag inte mer än en timme.

Växt lite i taget

Restaurangen har växt lite i taget. Nu finns det ett tiotal bord för sittande gäster. Hit kommer kunderna framförallt för vårrullar och Pad Thai.

– Jag har mina egna speciella recept, säger Kesinee.

Pad betyder att det är wookat eller stekt. Pad thai är en klassisk rätt med bland annat nudlar, salladslök, böngroddar, morot, tofu, kyckling och räkor, som blivit en storfavorit bland svenskar.

– I Thailand så kryddar folk själva efteråt men jag gör färdigt med min egen kryddblandning så är det klart direkt, säger Kesinee.

Hon är en av många thailändska kvinnor som träffat svenska män och gjort sig ett liv i Sverige.

Kesinee Aierod kommer från området Udon Thani i nordöstra Thailand nära gränsen mot Laos.

– Vi hade inte så mycket pengar. Jag reste till Bangkok för att gå en utbildning till bibliotekarie. Då jobbade jag i en restaurang hos en familj för mat och husrum och 500 bat i månaden. Det räckte till busspengar.

Det blev aldrig nåt jobb på bibliotek.

– Nej, jag började som mäklare i stället och var chef på en restaurang.

På väggen hänger en karta med Thailands olika områden. ”Här från Udon Thani kommer jag”.
På väggen hänger en karta med Thailands olika områden. ”Här från Udon Thani kommer jag”. Foto: Lisa Olaison

Många år senare fick hon idén att söka sig till Sverige.

– Jag var 40 år och hade ingen man och inga barn. Det var ganska fattigt och jag ville försöka hitta på något annat.

En kompis som redan bodde i Värmland hjälpte henne att sätta in en kontaktannons i NWT.

– Min man läste i vanliga fall aldrig kontaktannonser men just den dagen gjorde han det. Sen skrev han till mig.

Gifte sig här

Och på den vägen är det. Först kom han till Thailand för att träffa henne, sedan kom hon till Sverige på turistvisum och de gifte sig här.

– Vi visste inte hur det skulle gå. Vi hoppades att det skulle gå bra. Och han är en snäll man med en bra familj. Han har fem barn och vi trivs tillsammans.

– Jag har ett lugnt och bra liv här.

”Jag har haft tur, för oss har det gått bra under pandemin”.
”Jag har haft tur, för oss har det gått bra under pandemin”. Foto: Lisa Olaison

Innan pandemin åkte de till Thailand varje år. Med resväskan full av svensk mat – köttbullar, korv och pytt i panna.

– Min man tycker inte om thailändsk mat, säger hon och skakar på huvudet.

De har också byggt ett hus där.

Kommer ni att bosätta er där sen?

– Jag vet inte. Jag kan jobba nu och då fortsätter jag med det. I alla fall i tio år till.

Hon känner många av sina kunder väl.

– Det räcker med att jag hör en röst i telefonen så vet jag vad de vill beställa. Jag har en talang för det.

Välkomnande figurer pryder disken.
Välkomnande figurer pryder disken. Foto: Lisa Olaison

På disken vid kassan sitter en trind prydnadskatt och vinkar med tassen.

– Det är typiskt Thailand, han vinkar in kunderna. Det är viktigt för mig att ha bra känsla i restaurangen, säger Kesinee.

Förutom familjen träffar hon i stort sett bara sina anställda. Och hon har inte sett mycket av Sverige.

– Nej, jag vill inte resa så mycket, jag tycker om att leva lugnt och att vara här.

– En gång tänkte jag att nu ska jag köpa mig något fint till mig när jag har pengarna. Då åkte jag till Stockholm och köpte en Louis Vuitton-väska. Men det var bara en gång.

I nordöstra delen av landet där Kesinee kommer ifrån är maten traditionellt inte så stark.

– Många svenskar tycker mycket om stark mat nu.

Vad äter du helst själv?

– Padkratiempprikthai. Den hade de på stället jag jobbade i Bangkok. Jag har den här nu, nummer 23, säger Kesinee Aierod och pekar i menyn.

Artikeltaggar

ArbeteKarlstadMat och dryckThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.