Hoppa till huvudinnehållet

S vill se förlängd statlig ersättning för nyanlända och stärkt idrott

Publicerad:
Åsa Hååkman Eriksson (S), kommunalråd från Filipstad vill se förlängd statlig ersättning för nyanlända.
Åsa Hååkman Eriksson (S), kommunalråd från Filipstad vill se förlängd statlig ersättning för nyanlända. Foto: Caroline Frankesjo

Socialdemokraterna vill se över den statliga ersättningen för nyanlända samt stärka partiets idrottspolitik. Detta beslutades under S-kongressen, skriver partiet i ett pressmeddelande.

Efter att värmlandsdeligationen legat på för att få en förändring beslutade man under S-kongressen att se över den statliga ersättningen för nyanlända. I dag ger staten som längst ersättning för två år, men värmlandsdelegationen vill se en förlängning av tiden.

En av de som var uppe i debatten var Åsa Hååkman Eriksson, kommunalråd från Filipstad. Under debatten lyfte Åsa att tiden för etablering av nyanlända har halverats, men att det ofta tar längre tid än två år ändå. Detta gör att kommunens ekonomi påverkas och hon uttryckte att hennes egen kommun påverkats kraftigt.

– En etableringstid på två år är för kort för att hinna etablera sig på arbetsmarknaden. Det är ohållbart att vi som kommun ska dra ett så tungt ekonomiskt lass när det egentligen är ett nationellt ansvar. Därför är det bra att vi nu ser över ersättningen för etableringstiden, säger Åsa Hååkman Eriksson, ombud från Filipstad.

Idrottspolitiken stärks

Den värmländskadelegationen fick också igenom att idrotten ska stärkas i partiets politik. Anders Tallgren, ombud från Karlstad fick under gårdagen med sig S-kongressen på att genomföra förändringen. Delegationen ansåg att idrotten varit för osynlig i partistyrelsens första förslag, men nu ska man alltså se över idrottspolitiken inför valet.

– Idrotten är Sveriges största folkrörelse och det gläder mig att två stora folkrörelser nu krokar arm än tydligare, säger Anders Tallgren (S), ombud från Karlstad.

Anders Tallgren (S), ombud från Karlstad, vill se en stärkt idrottspolitik för Socialdemokraterna.
Anders Tallgren (S), ombud från Karlstad, vill se en stärkt idrottspolitik för Socialdemokraterna. Foto: Socialdemokraterna

Anders Tallgren är engagerad inom svensk idrott och kommer att bjudas in under arbetet för att omforma idrottspolitiken.

– Väldigt hedrande och roligt att få vara med och utveckla partiets idrottspolitik, avslutar Anders Tallgren (S).

Artikeltaggar

Anders TallgrenÅsa Hååkman ErikssonFilipstadPolitikSocialdemokraterna

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.