Värmland behöver förbättra möjligheterna att tanka med biogas, vätgas och el, för att möta klimatförändringarna.
Men vilken roll ska Region Värmland ta i omställningen?
– Vi ska inte gå in och bygga infrastrukturen, men vi kan vara den samordnande kraften, säger Eleonore Åkerlund, regional utvecklingsdirektör, till NWT.
Region Värmland har som mål att bli en fossilfri region senast 2045. För ungefär ett år kom ett förslag från Värmlandssamverkan om att Region Värmlands roll i omställningen behöver förtydligas för att utvecklingen ska gå framåt.
– Regionen har ingen tydlig roll idag i de här frågorna, samtidigt som frågorna blir allt större och fler, kring omställningen till ett fossilfritt samhälle, säger Eleonore Åkerlund.
Utvecklingen mot en fossilfri region går för långsamt, enligt en tjänsteskrivelse från förvaltningen.
– Vi kan tycka att tidpunkterna är långt bort, men det är stora frågor och en stor omställning som krävs. Så det är inte så långt bort egentligen.
Behövs en samordnare
Enligt Eleonore Åkerlund är det tydligt att det behövs en samordnande funktion för att driva på utbyggnaden av infrastrukturen med fossilfria drivmedel.
– Vår styrka som region är att vi kan vara den samordnande faktorn. Det är väldigt många aktörer som ska vara med på den här resan. Vi ska ställa om en infrastruktur från det vi är vana vid med bensinmackar. Nu ska det kanske produceras biogas, vätgas, och allt kräver sin infrastruktur. Samordningen är en viktig del.
Regionen har begränsade möjligheter att själva investera i infrastrukturen. Men för att nå målet så behöver flera aktörer samverka.
– Jag vet faktiskt inte vilka aktörer vi förväntar ska bygga vilken infrastruktur. Regionen har inte ett uppdrag att bygga infrastruktur.
Vad har regionen för ansvar där?
– Det har varit tydligt från politiken att man vill höja ambitionsnivån i frågor som rör energifrågan och kopplat till laddinfrastruktur och fossilfria transporter.
Vill se konkreta åtgärder
Förvaltningen vill att regiondirektören ges i uppdrag att utreda vilka konkreta åtgärder som måste till för att öka användningen av fossilfria drivmedel i transportsektorn. Regionens roll i uppbyggnaden av infrastrukturen bör utredas och klargöras.
För att genomföra uppdraget krävs omkring 300 000 kronor för personaltjänster. Regionala utvecklingsnämnden förväntas ta beslut i frågan tisdagen den 9 november.
Inför toppmötet: Löfbergs vill se fler agera – trycker på för dyrare prislapp på utsläppKlimatforskaren från Karlstad inför Glasgow: Det hänger på Kina och USAInsändare: ”Kommunen minskar syretillgången för Karlstadsborna”Polisens nya superbilar provas – fortfarande osäkert när de kommer till Värmland