Hoppa till huvudinnehållet

Så bra är Abbas album: En klassiker redan på förhand

Publicerad:
Texterna är eftertänksamma och fulla med livserfarenhet, skriver NWT:s recensent om Abbas ”Voyage”.
Texterna är eftertänksamma och fulla med livserfarenhet, skriver NWT:s recensent om Abbas ”Voyage”. Foto: Baillie Walsh/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Välkommen till den magiskt märkliga värld som är Abba. Här är det som att världen stått still de senaste 40 åren. I alla fall vid första anblicken. Med Benny och Björn bakom spakarna har Agnetha och Anni-Frids säregna stämmor väckts till liv igen, och visst märks det att samtliga haft roligt under inspelningen.

Första singlarna Don’t Shut Me Down och I Still Have Faith In You släpptes redan i början av september och har spelats flitigt på radion. Tredjesingeln Just A Notion, som släpptes för bara någon vecka sedan, kommer säkerligen att bli lika populär.

Exklusivt för NWT: Abbas album låt för låt

Låten spelades egentligen in redan 1978 men hamnade av någon outgrundlig anledning inte på något album då. Nu får den en central plats på Voyage och sticker ut med sin lite råare stil tillsammans med nyskrivna No Doubt About It. Där plockar också äntligen Benny fram pianot och låter synthen vila vilket ger en mer levande känsla. Elgitarrerna och syntharna har plockats in för att ge det futuristiska sound som omger Voyage.

Nu kanske det är ett tag sedan elgitarrer och synthar hade likhetstecken med framtiden, men det går att förlåta med tanke på hur välsnickrade melodierna är. Texterna är eftertänksamma och fulla med livserfarenhet. Konstigt vore det väl annars, men när det gäller Abba så känns det lite ovanligt att få en så direkt text som i I Can Be That Woman, där till och med husdjuren beskrivs.

Avslutande Ode To Freedom, som till synes flörtar med valsen ur Svansjön, är ett passande bombastiskt slut på ett album som blivit en klassiker redan innan det släppts.

Bästa låt: Just A Notion

Artikeltaggar

AbbaBenny AnderssonBjörn UlvaeusMusikNöje/KulturPopRecension