Hoppa till huvudinnehållet

Här ökar villapriserna mest i Värmland: ”Finns fortfarande ett uppdämt behov”

Publicerad:
Foto: Janerik Henriksson/TT

Stilla vad gäller bostadsrätter. Men upp 3 procent för villorna.

Så ser statistiken ut för de senaste tre månaderna i länet, vilket innebär att villapriserna i Värmland har den tredje största ökningen i hela landet.

Bostadsrättspriserna har i princip stått oförändrade under de senaste tre månaderna. Villapriserna däremot har haft en uppgång med 3 procent i Värmland, det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Fastighetsbyrån.

– Det finns fortfarande ett uppdämt behov på villasidan, det är alltså fler som vill köpa än som vill sälja. Det pekar på en fortsatt prisuppgång, säger Thobias Green, kontorschef och franchisetagare på Fastighetsbyrån i ett pressmeddelande.

Det genomsnittliga priset på en villa i Värmland ligger på 2,3 miljoner. Villorna på Hammarö är allra dyrast – där ligger snittpriset på cirka 5 miljoner.

Störst ökning i länet kan man dock se i Forshaga, Säffle och Arvika. I Forshaga ligger ökningen på så mycket som 11,4 procent.

Billigaste villorna kan man köpa i Storfors, där ligger det genomsnittliga priset på 660 000 kronor.

– Vi ser samtidigt att intresset i Karlstads kranskommuner är fortsatt stort. Just nu stiger villapriserna allra mest i Forshaga, men trots det kostar villorna där fortfarande mindre än hälften av vad villorna kostar i Karlstad. Det gör Forshaga till ett attraktivt alternativ för många, säger Thobias Green i pressmeddelandet.

Stor årlig ökning

Under det senaste året har villapriserna i Värmland stigit med totalt 18 procent. När det kommer till bostadsrätter ligger den siffran på 6 procent. Även fritidshuspriserna har stigit i länet, med 19 procent.

I Sverige som helhet ser man en ökning med 15 procent för villapriserna, samt 7 procent för bostadsrättspriserna.

Villapriserna

Så här mycket har villapriserna ökat i Värmland under de senaste tre månaderna:

Sverige som helhet + 1,1 %

Värmland + 3,0 %

Karlstad + 2,2 %

Hammarö + 4,8 %

Forshaga + 11,4 %

Kristinehamn - 2,7 %

Sunne + 4,5 %

Hagfors + 9,0 %

Arvika + 9,2 %

Säffle + 11,0 %

Fotnot: Övriga värmländska kommuner hade för få försäljningar (mindre än 25 under någon av jämförelseperioderna) för att prisutvecklingen ska kunna redovisas.

Källa: Fastighetsbyrån

Artikeltaggar

BostadsmarknadEkonomiFastigheterFastighetsbyrån ABNyheterSvensk MäklarstatistikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.