Exklusivt för NWT: Abbas album låt för låt

Publicerad:
Benny Andersson och Bernard Löhr i studion på Skeppsholmen i Stockholm. Foto: Ludvig Andersson

Det har beskrivits som århundradets hittills största musikaliska händelse. Intresset kring Abbas album "Voyage" är stort och förväntningarna är skyhöga.

Värmlänningen Bernard Löhr har varit den femte personen i studion – tillsammans med Agnetha, Anni-Frid, Björn och Benny – under skivans tillkomst och här går han igenom albumet låt för låt exklusivt för NWT.

1. "I Still Have Faith In You" (05:09)

Den 24 maj 2017 började inspelningen av "I Still Have Faith in You", låten som också blev albumets första singel och det första nya materialet från Abba på 40 år. Det är den låt på albumet som kanske har mest drag av Björn och Bennys musikaler.

– Den här låten har funnits i andra versioner, den skrevs ursprungligen till ett annat sammanhang.

Visst känns det som att Abba gör en låt till sig själva här, de frågar sig själva om de verkligen har det i sig att göra ny musik. De sjunger "Do I have it in me?" Kan vi göra det här igen? Och då det lugnande svaret "I still have faith in you" där alla fyra sjunger med.

– Det är helt rätt. Jag tror att det var Björns tanke när han skrev texten. Vi diskuterar sällan texterna när vi jobbar, men jag tror att det är så det är tänkt.

Björn och Bennys sång är i regel lågt mixad, någon speciell tanke där?

– Ja, de tycker att det är kul att vara med och sjunga ibland. De gör ofta en stämma i bakgrunden, som bryter lite mot låtens huvudmelodi. Men de vill inte vara så framträdande.

2. "When You Danced with Me"  (02:50)

Här gör Abba en dansant poplåt med starka irländska influenser.

– För mig låter det som en irländsk publåt. Även i texten går det irländska igen. En väldigt glad och mysig låt. Egentligen ingen typisk Abba-låt, men så fort Agnetha och Anni-Frid börjar sjunga hörs det att det är Abba på ett härligt sätt.

– Här har vi många olika flöjter och stråkar. Både som spelar olika stämmor och unisont. Under mixningen arbetar vi mycket med panorering, alltså att placera de olika instrumenten över hela stereobilden, från vänster till höger. Det är viktigt att instrumenten inte tar ut varandra utan kommer fram. Varje instrument måste hitta sin plats i ljudbilden.

Foto: Universal

3. "Little Things" (03:08)

En jullåt med flöjter, barnkör och glockenspiel.

– Albumet skulle ju släppas i slutet av året så en jullåt kändes nog passande. Mycket klockspel och glitter i den här låten. En snäll låt, inga trummor, här finns inget rock 'n' roll-band i bakgrunden.

Vid en första anblick låta ganska enkel, men det är ett intrikat musikbygge det här, med många lager.

– Så är det med de gamla Abba-låtarna också. Det är en del av hur Björn och Benny skriver. Det händer hela tiden nya saker i musiken. Ofta mycket subtila saker som i slutänden tillför väldigt mycket.

Agnetha och Anni-Frid har olika karaktär i sina röster, det är en stor del av soundet – hur vill du beskriva deras olikheter?

– Främst skiljer de sig åt i omfång. Agnetha sjunger i regel de högre tonerna och lägger överstämmorna och Anni-Frid de lägre. Benny skriver alltid låtarna med någon av dem i åtanke så att tonarten blir den bästa.

– Det är en grej som är väldigt spännande med Benny, han är väldigt flexibel med tonarter. Han är en av få keyboardister jag känner som enkelt kan hoppa mellan tonarterna. De flesta är ganska låsta vid den tonarten de skrivit en låt i. Så är det inte alls med Benny. Det är väldigt unikt.

Det måste vara samma fördel som att vara dubbelfotad i fotboll?

– Ja! Exakt.

4. "Don't Shut Me Down" (03:56)

En av de föregående singlarna, "Don't Shut Me Down" har en stor dynamik mellan vers och refräng.

– Det ska bita till ordentligt när refrängen kommer. Övergångar mellan vers, refräng och bryggor är väldigt viktiga i mixen. Ofta sitter en del av hit-känslan i just de övergångarna.

På många av de tidigare inspelningarna spelade Rutger Gunnarsson bas vilket bidrog mycket till Abbas speciella sound. Gunnarsson gick bort 2015 och på det nya albumet svarar Benny för basen på alla låtar utom på "I Can Be That Woman", där Mats Englund spelar bas-gitarr.

– Benny spelar bas på synt och har influerats av Rutgers spelstil. Det är mycket jobb bakom syntbasarna här. Det är inte bara en, utan det kan vara fem som ligger sammanflätade. Med olika ljud för olika delar av låten.

Här finns också det klassiska Abba-pianot med de fallande tonerna.

– Vi har en underbar italiensk flygel i studion, en Fazioli. Men vi använder också olika samplade pianon, det är nästan alltid flera olika pianon och flyglar som spelas samtidigt på låtarna.

Björn, Agnetha, Anni-Frid och Björn.
Björn, Agnetha, Anni-Frid och Björn. Foto: Baillie Walsh

5. "Just a Notion" (03:32)

Den här låten spelades ursprungligen in i slutet av 70-talet. Berätta, vad är nytt och vad är gammalt här?

– Alla instrument förutom gitarrerna är nyinspelade. Sången är till stor del den gamla.

6. "I Can Be That Woman" (04:01)

Det här skulle kunna vara en låt framförd av Tammy Wynette i skarven mellan 60- och 70-tal. En maffig countryballad. Agnetha sjunger till och med om en Tammy här, men det är inte countryartisten.

– Nej, Tammy här är faktiskt en hund. Så för mig och alla andra hundägare kanske låten känns lite extra.

Texten här är väldigt speciell, fraser som "Screw you" är inte vanliga i Abba-katalogen.

– Jag var förvånad över att den raden fick vara kvar, amerikansk radio brukar inte gilla sånt. Låten är fantastiskt fin med en väldigt spännande, målande text. Många av texterna har historier i sig. Björn skriver fantastiska texter med ett stort innehåll.

I några ögonblick i refrängen påminner låten om Roxettes "Listen to your Heart".

– Ok. Det har inte jag tänkt på alls.

7. "Keep an Eye on Dan" (04:05)

Här finns också en lite mörkare ton, precis som i föregående "I Can Be That Woman".

– Ja, det handlar om föräldrar som bor isär och ett barn. Redan från första början tyckte jag mycket om den här låten.

Det finns en blinkning till en välkänd Abba-klassiker, SOS, i outrot här.

– Ja, det är såklart medvetet. Det var oklart om det där skulle med eller inte långt in i det sista. Björn och Benny kunde inte riktigt bestämma sig. På den näst sista mixen var det inte kvar, men så ändrade de sig. En kul grej för fansen.

FAKTA: Arbetsprocessen

– Benny skriver och förbereder låtarna i sin Synclavier. (En tidig synt/musikdator med en mängd samplingar som tillverkades fram till början av 90-talet, reds anm) Den har ett väldigt fint ljud. Sedan jobbar vi med musiker i studion och så samlar jag alla inspelade spår i ljudprogrammet Pro Tools och börjar göra en övergripande mix som jag och Benny sedan slutför.

När jag börjar mixa har jag dels Bennys filer från Synclaviern och dels de inspelade spåren från studion – från trummor och gitarrer till sång och körer. Det blir kolossalt många spår! På de större låtarna, som "I Still Have Faith In You" till exempel, är det långt över hundra kanaler från början. När jag börjar mixa samlar jag ihop till exempel stämmor i ett paket så att jag enklare ska kunna ställa in nivåerna mellan alla kanaler.

8. "Bumblebee"  (03:57)

Om "Little Things" var en vintervisa för barnen så är det här sommarens motsvarighet.

– Så kan man se det. Det är en väldigt gullig låt.

Återigen mycket flöjter?

– Ja, i det här fallet är det både "riktiga" flöjter och samplade. Blockflöjt och panflöjt bland annat.

9. "No Doubt About It" (02:56)

– En kul detalj är att Agnetha och Frida låter väldigt unga på den här låten tycker jag. Det hörs inte ett spår av den åldern de befinner sig i. Det är en rak poplåt.

Den är väl den mest gitarrdrivna låten?

– Ja, så är det nog. Den ligger en banjo-aktig gitarr med också. Sådana där detaljer ger låten en viss färg.

Du som har jobbat mycket med den tidigare Abba-katalogen och kan alla låtarna, hur tycker du att deras röster har förändrats under åren?

– Jag tycker inte att de har ändrats så mycket. För mig låter det Abba. Låtarna i dag går några toner lägre än de gjorde på 70-talet, men det naturligt att en sångare tappar på höjden. Det som slog mig mest när de sjöng tillsammans igen efter alla år var hur bra de var synkade. De tittar på varandra när de sjunger och är väldigt tighta.

Så bra är Abbas album: En klassiker redan på förhand

10. "Ode to Freedom" (03:32)

– En häftig låt med en underbar text. Den är gjord med nästan bara stråkar. Många, många lager av stråkar. Och en harpa! Sången är uppbyggd som en stor kör, det är inte en tydlig leadsång i mitten.

Det måste vara häftigt att jobba med ett projekt utan musikaliska begränsningar, behövs det en harpa så ordnar man en harpa.

– Absolut. Så är det i regel i alla Bennys arrangemang. Det ger ju mig en hel del utmaningar, det är inte varje dag jag spelar in en harpa till exempel. Albumet är väldigt omväxlande, det har varit kul att jobba med så många olika saker.

Vilken är din favoritlåt på skivan?

– Den första. Den har ett sådant djup. Men jag gillar även den sista väldigt mycket. Och "I Can Be That Woman". Det finns många bra, det är egentligen ingen som är större eller mindre än någon annan. Alla har sin grej.

"Voyage" finns ute nu.

Värmlänningen bakom Abbas nya låtar: "Häftigt att fånga magin"

Artikeltaggar

AbbaBenny AnderssonBernard LöhrBjörn UlvaeusCountrymusikKändisarMusikNöje/KulturNWTPopRoxette

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare