Hoppa till huvudinnehållet

41 olyckor mellan Sunne och Torsby – nu kan sträckan få fartkameror

Publicerad:
Tre personer omkom i september efter en kollision mellan två bilar på E45 mellan Sunne och Torsby. Nu kan vägsträckan få fartkameror.
Tre personer omkom i september efter en kollision mellan två bilar på E45 mellan Sunne och Torsby. Nu kan vägsträckan få fartkameror. Foto: Tommy Andersson

41 olyckor har inträffat mellan Sunne och Torsby på E45:an under de senaste fem åren. Fyra personer har avlidit, varav tre nu i höst.

Trots att hastigheten är hög och trafiken tät finns det inga fartkameror.

– Vägen inbjuder till att folk gasar.

Det konstaterandet gör Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland.

I mitten av september omkom två unga kvinnor och en medelålders man efter en kraftig kollision mellan två bilar vid Bjälverud på E45 söder om Torsby.

Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland.
Anders Kalborg, verksamhetschef på NTF Värmland. Foto: Frida Jansson Högberg

Och i juni 2016 dog en man efter en krock mellan i bil och en lastbil norr om Gräsmarksavfarten i Sunne.

Fem allvarliga

Statistik från Transportstyrelsen visar att det totalt har inträffat 41 olyckor på E45:an längs de fyra milen mellan Sunne och Torsby under åren 2016-2020. Fem beskrivs som allvarliga eller måttliga, nio som lindriga och 27 med osäker eller med okänd svårighetsgrad.

Mycket pendling och omfattande trafik till och från skidorterna gör att fordonen är många på sträckan samtidigt som vägen är rak och relativt bred.

– Det gör att vägen inbjuder till att folk gasar. Efter att Trafikverket satte upp fartkameror från norr om Fagerås upp till Sunne har hastigheten där sjunkit, säger Anders Kalborg.

Efterlyser fartkameror

Han efterlyser därför en likadan satsning även mellan Sunne och Torsby.

– Det vore jättebra om detta gjordes. Det gör att folk åtminstone sänker hastigheten förbi kamerorna som ju ofta placeras i korsningar där olycksrisken är hög.

Och det är inte omöjligt att det inom några år blir kameror på E45 på sträckan Sunne-Torsby.

”Är klart intressant”

– Det är en klart intressant vägsträcka att sätta upp fartkameror på eftersom vi har kameror både söder och norr om de här tätorterna.

– Vi sitter nu och planerar var våra nya kameror ska placeras i Trafikverkets nationella satsning för 2022 då ytterligare cirka 100 ska sättas upp.

– Men något löfte kan jag inte ge eftersom konkurrensen om de nya fartkamerorna är stor, säger Tomas Bergbom, åtgärdsplanerare på Trafikverket.

Utredning om svåra dödsolyckan klar: Hög fart och alkohol bakomKommunen i sorg efter dödsolyckan: ”Berör hela samhället”Anders, 53, dog i svåra olyckan – var på väg för att se sonen Oskar tävlaTomas hjälpte polisen efter dödsolyckan: ”Förstod direkt att det inte gått bra”Inget mitträcke på olyckssträcka: ”Måste prioritera sträckor med högre trafik”Boende i området: ”Har reagerat på trafiken så länge vi bott här”Dödsolycka på E45 efter frontalkrock

Artikeltaggar

Anders KalborgNTFSunneTorsbyTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.