Vildhjärta och Stigsdotter ställer ut i Sunne: ”Humorn måste få plats”

Publicerad:
”Kvinnlighet och natur genomsyrar mycket av det vi gör”, säger Maria Vildhjärta Westerberg som ställer ut på Sundsbergs gård tillsammans med Lena-Maria Stigsdotter från Säffle. Foto: Dan Enwall

Verk med mjukhet och humor i fokus möter den som besöker konsthallen på Sundsbergs gård i Sunne framöver.

– Kvinnlighet och natur genomsyrar mycket av det vi gör, säger Maria Vildhjärta Westerberg som ställer ut tillsammans med Lena-Maria Stigsdotter från Säffle.

Att de två ställer ut tillsammans är långt ifrån en slump.

– Att ställa ut är vårt sätt att umgås och vi har gjort det av och till de senaste 20 åren. Vi har en djup vänskap och jobbar med samma frågeställningar. Därför blir det som ett slags världar och en saga där allt hör ihop när våra verk möts, säger Maria Vildhjärta Westerberg.

Maria har vuxit upp i Sunne men bor i Brunskog, nedanför Fryksdalshöjden. Hon har blivit känd för sina verk av pinnar och kallas även poet.

– Jag plockar mina pinnar men mitt ämne är nog egentligen språk, lingvistik, kommunikation och naturen. Pinnfigurerna är medlet för att nå poesin. I den här utställningen är de kanske lite extra kaxiga och humoristiska på grund av hoten mot klimatet och den biologiska mångfalden.

  • ”Frågeställningarna där Lena-Maria och jag möts är hur mjukheten kan få plats i en värld där hårdheten ofta får bestämma”, säger Maria.
    ”Frågeställningarna där Lena-Maria och jag möts är hur mjukheten kan få plats i en värld där hårdheten ofta får bestämma”, säger Maria. Foto: Dan Enwall
  • Verken som ställs ut i Sunne är enligt Vildhjärta kaxigare än vanligt.
    Verken som ställs ut i Sunne är enligt Vildhjärta kaxigare än vanligt. Foto: Dan Enwall
  • ”Pinnfigurerna är medlet för att nå poesin”, säger Maria Vildhjärta Westerberg.
    ”Pinnfigurerna är medlet för att nå poesin”, säger Maria Vildhjärta Westerberg. Foto: Dan Enwall

Maria berättar att hon är oerhört tacksam för att hon kunnat ”leva på sina pinnar” i 25 år och att hon har fått ett utrymme att fylla med sina verk från skog och mark.

– Mina figurer visar nog på det djupt mänskliga vi alla har, det här lite sårbara, sprickiga, operfekta och humoristiska. Och pinnarna sticker ut, de kan inte annat. Sedan har ju även orden fått ta mer och mer plats, i form av tidningskrönikor och inslag i SR P1:s Naturmorgon, säger Maria som beskriver sin medutställare Lena-Maria Stigsdotter så här:

– Hon experimenterar med måleri, collage och blandteknik och jobbar jättemycket med kvinnligheten, det cirkulära tänkandet och naturen. Alltså motsatsen till det patriarkala, strukturella och uttänkta. Frågeställningarna där hon och jag möts är hur mjukheten kan få plats i en värld där hårdheten ofta får bestämma. Och hur humorn får plats i en humorbefriad värld.

Utställningen pågår till den 19 december.

Artikeltaggar

ArvikaBrunskogKonstKonstnärKonstverkLena-Maria StigsdotterMaria WesterbergNöje/KulturSäffleSunneUtställningarVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare