Hoppa till huvudinnehållet

Regeringen smyghöjer skatten

Publicerad:
Den allmänna löneavgiften är en del av arbetsgivaravgiften vilken inte är kopplad till några förmåner eller socialförsäkringar, utan går rakt in i statens budget i form av skatt, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.
Den allmänna löneavgiften är en del av arbetsgivaravgiften vilken inte är kopplad till några förmåner eller socialförsäkringar, utan går rakt in i statens budget i form av skatt, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

För en vanlig löntagare med medianinkomst betyder det över 44 000 kronor om året i dold skatt, skriver Christian Ekström och Erik Bengtzboe.

I en rapport från Skattebetalarna framgår att en del av arbetsgivaravgiften, den allmänna löneavgiften, har fyrfaldigats sen 2006. Höjningen har kunnat ske utan debatt genom att den hållits dold för löntagarna.

I den svenska politiska debatten hörs sällan höjda röster om att de flesta inte vet hur mycket de betalar i skatt. Detta trots att nio av tio löntagare underskattar hur mycket de betalar i skatt. En viktig förklaring till att inte fler skriker högt över det höga skattetrycket utan tvärtom går i tron att de betalar mindre än de faktiskt gör, är att stora delar av skatten hålls dold. Varför staten tar ut skatt i flera led är för att skatten inte ska verka vara så hög som den faktiskt är.

Ett tydligt exempel på detta är den allmänna löneavgiften. Den allmänna löneavgiften är en del av arbetsgivaravgiften vilken inte är kopplad till några förmåner eller socialförsäkringar, utan går rakt in i statens budget i form av skatt. Idag ligger den på 11,62 procent och den utgår på alla löner men den syns varken i lönekuvertet eller i deklarationen.

Så skriver du en debattartikel

Skattebetalarna har tagit fram en rapport som visar att den allmänna löneavgiften har vuxit från 50 miljarder år 2006 till över 200 miljarder år 2020. (Den allmänna löneavgiften – en dold skatt på arbete, 2021) Det kan jämföras med de samlade kommunala och statliga skatterna på arbete, som drar in 670 miljarder. För en vanlig löntagare med medianinkomst betyder det över 44 000 kronor om året i dold skatt.

Det är fel på så många sätt att medvetet hålla skattebetalarna okunniga. Därför föreslår vi tre förändringar för att göra dolda skatter synliga. Synliggör arbetsgivaravgifterna på lönebeskedet. Separera tydligt avgifter till socialförsäkringar från skatter. Det som är en avgift ska heta avgift medan det som är en skatt ska heta skatt. Ersätt den allmänna löneavgiften med en allmän statlig löneskatt.

Du förtjänar att veta hur mycket du betalar i skatt.

Christian Ekström

Vd, Skattebetalarna

Erik Bengtzboe

Chefekonom, Skattebetalarna

Artikeltaggar

ArbetsgivareChristian EkströmDebattErik BengtzboeLönerSkattebetalarnaSkatter