Hoppa till huvudinnehållet

Rapport kritiserar beslutet att stänga norska gränsen

Publicerad:
Under lång tid stängde Norge helt gränsen mot Sverige och de övriga nordiska länderna. Detta kritiseras nu i en rapport till Nordiska rådet.
Under lång tid stängde Norge helt gränsen mot Sverige och de övriga nordiska länderna. Detta kritiseras nu i en rapport till Nordiska rådet. Foto: Christer Wik

Att helt stänga gränserna som Norge gjorde under pandemin var fel. Det framkom i en rapport som presenterades för Nordiska rådet.

– Jag tog upp frågan i debatten med Jonas Gahr Støre, men han ansåg inte att Norge tagit fel beslut.

Det säger riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) som även är ledamot i Nordiska rådet.

Det var under rådets möte i Köpenhamn i på torsdagen som den finske tidigare ministern Jan-Erik Enestam presenterade en rapport kring effekterna av pandemin och även lade förslag om förbättringar i samarbetet mellan de nordiska länderna vid kriser.

Enligt Enestam borde aldrig Norge helt ha stängt sina gränser mot de övriga nordiska länderna. Han konstaterade att många svenskar varit irriterade över att Norge stoppade alla som ville komma in i Sverige.

”Totalt haveri”

I den efterföljande debatten var både Kjell-Arne Ottosson och kollegan Hans Wallmark (M) kritiska till Norges agerande.

– Vi i gränsområdena har upplevt ett totalt haveri under pandemin. Det har drabbat arbetslivet stenhårt. Det har lett till skador och sår som inte kan man inte kan lagändra bort som man kan göra med andra gränshinder, sade Kjell-Arne Ottosson.

– Det utvecklades tyvärr en pandeminationalism med stängda gränser under den här perioden. Men det viktigaste var ju att stoppa smittan, inte människor, sade Hans Wallmark.

Kjell-Arne Ottosson (KD) var i Nordiska rådet mycket kritisk till den norska gränsstängningen och frågade den norske statsministern Jonas Gahr Støre vad han ansåg om den.
Kjell-Arne Ottosson (KD) var i Nordiska rådet mycket kritisk till den norska gränsstängningen och frågade den norske statsministern Jonas Gahr Støre vad han ansåg om den. Foto: Lisa Olaison

Ottosson ställde en fråga till den norske statsministern Jonas Gahr Støre om vad han ansåg om den norska gränsstängningen.

– Han höll inte med om att den var felaktig och såg risken för importsmittan som den viktigaste orsaken till att man stängde gränsen helt.

Får skriftlig fråga

– Men jag vill ge Støre en chans till att tydligare besvara min fråga och har därför skickat en skriftlig fråga till honom. Den har han upp till två månader på sig att besvara, säger Kjell-Arne Ottosson.

Han konstaterar att Norge under veckans möte i Nordiska rådet har fått ta emot mycket kritik för sin totala gränsstängning.

– Ledamöterna från de andra länderna anser att detta var fel väg att gå.

Nordiskt resepass

Jan-Erik Enestam lade i sin rapport fram tolv konkreta förslag som ska förbättra det nordiska samarbetet i samband med kriser. En av dem är att införa ett gemensamt nordiskt resedokument.

– Det är väldigt glädjande med de här förslagen som vi måste införa om Norden ska bli världens mest integrerade region till 2030 som vi önskar att bli, säger Kjell-Arne Ottosson.

Artikeltaggar

CoronavirusetHans WallmarkJonas Gahr StøreKjell-Arne OttossonNorgePolitikSverige

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.