Hoppa till huvudinnehållet

Post varannan dag 2022: "Det är en försämring"

Publicerad:
Från och med början av 2022 kommer varannandagsutdelning att införas av postdistributionen i Bengtsfors, Dals-Ed, Säffle och Åmål.
Från och med början av 2022 kommer varannandagsutdelning att införas av postdistributionen i Bengtsfors, Dals-Ed, Säffle och Åmål. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Postnord kommer att genomföra sin planerade varannandagsutdelning även i Dalsland. Det står klart efter ett digitalt möte mellan företrädare för Postnord och Bengtsfors, Dals-Ed och Säffle kommun på måndagen.

– Det är en försämring, säger Stig Bertilsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.

Men detta är ingenting som kommunerna har haft någon möjlighet att påverka, konstaterar han.

– Jag tycker att det hade varit bra med postdistribution varje dag, men ser man ekonomiskt på det så har Postnord krav på att det ska gå ihop, och därför har jag förståelse för beslutet. Med en kraftigt minskande postvolym är det här inte oväntat.

Startar nästa år

Stig Bertilsson deltog på mötet tillsammans med kommunstyrelseledamoten Andreas Nilsson (M) och kommunsekreteraren Jonas Olsson från Dals-Eds kommun, Dag Rogne (C) kommunstyrelsens ordförande i Säffle, och Henrik Ishihara, kommunikatör på Postnord. Även Åmåls kommun berörs i samma fas, men därifrån fanns det ingen representant med under mötet.

Postnords förändringar påverkar redan i dag södra Dalsland vilket bland annat påverkar Dalslänningens läsare.

Kvalitetskrav

Stig Bertilsson anser att det finns några saker som måste upprätthållas i den nya modellen.

Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors.
Stig Bertilsson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

– Postnord har ett kvalitetskrav om att hålla en postutdelning på 95 procent inom två dagar för vanliga brev. Det är viktigt att det fortsätter så. Sedan måste distributionen till och från företag fortsätta fungera på ett bra sätt.

Enligt Postnords egna undersökningar anser sju av tio svenskar att det räcker att kunna ta emot brev några gånger per månad. Endast fem procent tycker att det är nödvändigt att kunna ta emot post varje dag.

Vilka reaktioner har du fått kommunmedborgare i Bengtsfors?

– Det har varit blandade reaktioner. De flesta upplever inte att det här är en försämring som är besvärlig. Men visst, det är en förändring som innebär en försämring, säger Stig Bertilsson.

Expressbrev

En nyhet är att såväl privatpersoner som företag och myndigheter ska kunna få försändelser skickade som är framme nästa dag om man köper så kallade expressbrev för 49 kronor.

Artikeltaggar

Åmåls kommunBengtsfors kommun (org)BrevbärareDals-Eds kommunDalslandHenrik IshiharaNyheterPostPostnordSäffle kommunStig Bertilsson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.