Hoppa till huvudinnehållet

Polisen svarar efter cykelkritiken: ”Vi drar inga egna gränser”

Publicerad:
Polisen genomförde i mitten av oktober en lyckad insats mot cyklister i Karlstad. Alla godtog sina böter, utom en. Då blev det en polisanmälan.
Polisen genomförde i mitten av oktober en lyckad insats mot cyklister i Karlstad. Alla godtog sina böter, utom en. Då blev det en polisanmälan. Foto: Johan Nilsson/TT

Ingen mannamån – lika för alla.

Oavsett om det är dåligt lyse på cykel eller andra bötesbrott, nekar man blir det en polisanmälan och ärendet utreds.

– Det handlar om rättssäkerhet, säger trafikpolisen Mikael Blomberg som kommentar på en kritisk insändare i NWT.

"Det måste föreligga något fundamentalt fel om en överarbetad och utmattad polis lägger ner så mycket energi på en fungerande men svag framlykta på en cykel. [...] Poliser vill bli respekterade men förtjänar de det?”

Så skrev signaturen ”Två polispensionärer” i en insändare i onsdagens NWT.

Händelsen det syftas på är det som blev en notis i NWT den 26 oktober. En cyklist blev stoppad då han hade ”undermålig strålkastare” fram.

Mannen vägrade betala och det skrevs då en polisanmälan.

”Inga egna gränser”

Trafikpolisen Mikael Blomberg kommenterar kritiken.

– Svaret är att vi arbetar utifrån gällande lagstiftning med fokus på trafiksäkerhet. Vi drar inga egna gränser, utan gränssättningarna är utifrån lagstiftningen och det är samma regler för alla.

Den som blir bötfälld kan ta ett ordningsföreläggande på plats, och då har domen vunnit laga kraft. Om en person, som i det aktuella fallet, vägrar så blir det en anmälan.

– Det är vanligt i det polisiära arbetet. Valmöjligheten att förneka brott har man alltid, oavsett beskaffenhet.

Förenklad utredning

Det är inte samma del av polisens utredningskår som har grova brott på sitt bord som ärenden av den här karaktären.

– Ett sånt här ärende gör vi klart direkt, det är en så kallad förenklad utredning, säger Mikael Blomberg.

Ärendet går därefter till en förundersökningsledare, sedan till åklagare. Där finns sedan möjligheten att dela ut ett strafföreläggande. Godtas inte det av den misstänkte blir det rättegång.

– I det här fallet är ärendet klart nu. Jag tror inte att det nådde åklagaren, utan det avslutades hos polisen.

Lyckad insats

Det var under en riktad insats mot cyklister i Karlstad som mannen stoppades. Mikael Blomberg var insatschef och beskriver det hela som en lyckad sådan.

– Det var bara den här personen som förnekade brott. Annars var det otroligt många positiva kommentarer om att det är bra att vi gör det här.

Insändare: Cyklist med dålig lampa vägrade bot – polisanmälsCyklist med dålig lampa vägrade bot – polisanmälsMasskontroll av cyklar och elsparkcyklar – flera fick höga böter

Artikeltaggar

BöterBrott & blåljusCyklarKarlstads kommunMikael BlombergTrafikpolis

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.