Insändare: Inte löjligt att bötfälla cyklist om lampan lyser som ett värmeljus

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill inte bli påkörd i höstmörkret av personer som cyklar utan lampor eller med lampor som lyser svagt.
Foto: Francisco Seco
Det kan låta löjligt att man får böter för att inte ha en stark lampa på sin cykel, men för oss fotgängare är lampor allt annat än löjligt. Det hjälper ofta inte att både jag och hunden har en massa reflexer på oss när en cyklist inte har någon lampa – eller har en lampa som lyser som ett värmeljus.

Cyklister utan lampor, eller med dåliga lampor, ser inte oss fotgängare och cyklar nästan på oss. Och de har i regel mage att bli arga på mig "för att jag går i vägen i mörkret".

Det hjälper inte att jag ser din lilla svaga lampa om du inte ser mig, hunden och alla våra reflexer på grund av din svaga lampa. Alltså ärligt. Pandemin lärde mänskligheten att tvätta händer, kan inte mörkret bara göra det självklart att ha lyse på cykeln?

Ja, jag har fått böter jag också för bristande belysning, en tjänstecykel som baklampan var paj på och ingen lagade. Men jag visste om det, tog cykeln, fick boten, betalade den.

Och när jag kör bil är jag tacksam om andra fotgängare har på sig reflexer så jag ser dem, för det är ju mitt fel om jag kör på någon fast det inte är mitt fel när du bara går ut rakt framför min bil i dina svarta kläder...

En evig följetong varje mörkertid detta, om lyse och reflex.

Fundersam fotgängare och bilist

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.