En liter 95-oktanig bensin har blivit 26 procent dyrare hittills i år, med obemannade Cirkle K-stationer som exempel - från 14:09 kronor till 17:69 (29 oktober).
Jämför man med när bensinen var som billigast i april 2020 mot när priset toppade på nästan 18 kronor i oktober är ökningen runt 40 procent.
För Cirkle K:s diesel är prisutvecklingen liknande. 26 maj 2020 låg det på 13:83 kronor. 26 oktober i år låg det på 19:22, enligt bolagets officiella prislista. Det betyder en ökning på 39 procent på 1,5 år.
Vad är det som gör att bensin och diesel är så dyrt i dag?
OK Värmlands vd Stefan Särnehed som får frågan av NWT hänvisar till Drivkraft Sverige, branschorganisationen för drivmedelsbranschen. På deras hemsida står det bland annat:
”Vi ser en ökad global efterfrågan på både råolja och färdiga produkter. Begränsade investeringar i ny produktion och låga lagernivåer pressar upp priserna med. Det handlar också om en ökad ekonomisk aktivitet och att transporter och efterfrågan på drivmedel stiger i takt med lättade coronarestriktioner.
”Priset på råolja har stigit med drygt 60 procent under 2021 och en orsak till det är att den globala ekonomin och transporter tagit fart i takt med lättade coronarestriktioner. Andra orsaker som kan påverka råoljepriset är geopolitisk oro och instabilitet och påverkan på handel och distribution.
Hur mycket av priset är skatt?
Skatt plus moms vid pump på bensin är cirka 60 procent och på diesel cirka 45 procent.
Klimatomställningen påverkar också priset
Ett viktigt styrmedel, reduktionsplikten infördes 2018. Reduktionsplikten syftar till att minska växthusgasutsläpp från bensin och diesel genom inblandning av hållbara biodrivmedel. Biodrivmedel är dyrare än fossila drivmedel då tillgången idag är begränsad. På samma sätt som råolja och bensin och diesel handlas biodrivmedel på en global marknad och det är världsmarknadspriser som påverkar priserna i Sverige. Sverige har ledningen i klimatarbetet med höga ambitioner och använder därmed mer biodrivmedel än andra länder.
Ökade klimatambitioner i hela EU sätter press på tillgången till hållbara biodrivmedel. Flyget införde också reduktionsplikt i Sverige i juli i år och kommer behöva hållbar biojet i allt större volymer.” Källa: drivkraft Sverige
Så kan du sänka el- och bränslekostnaderna
Samtidigt som drivmedelspriserna rusar i höjden är elen dyrare än på länge, framför allt i södra Sverige. Här kommer Swedbanks råd för att hantera kostnaderna:
• Håll koll på din elförbrukning. Det finns appar du kan ladda ner för att hålla koll på din elförbrukning.
• Försök att dra ner på elförbrukningen när priset är som högst. På morgonen eller kvällen är priset normalt som högst. Försök att styra elförbrukningen till tider på dygnet då priset är som lägst.
• Köp energisnål elutrustning. Köp så energisnål elutrustning som möjligt när du till exempel köper nya vitvaror och annan elutrustning.
• Jämför alltid priserna mellan elbolagen innan du sluter ett elavtal. Du kan spara en hel del pengar på att vara en prismedveten elkonsument.
• Tänk på att den billigaste kilowattimmen är den som aldrig förbrukats.
• Försök att minska din bilkörning. I synnerhet om din bil går på diesel eller bensin. Det är bra för både miljön och plånboken.
• Med väl planerad körning och mjukare körstil kan du sänka dina drivmedelskostnader. Var ute i god tid och kör mjukt, det sänker dina drivmedelskostnader samtidigt som du blir en säkrare förare för dig själv och omgivningen. (Källa:Swedbank)