Hoppa till huvudinnehållet

Hela människan stänger natthärbärget: ”Man drar alla över samma kam”

Publicerad:
Hela människan stänger natthärberget på Bregårdsgatan efter en dispyt.
Hela människan stänger natthärberget på Bregårdsgatan efter en dispyt.

Från torsdag natt kommer de hemlösa som söker sängplatser på natthärberget få leta upp andra sovplatser. Detta sedan ett beslut tagits om att stänga härbärget på obestämd tid.

Hela människan stänger natthärbärget på Bregårdsgatan på obestämd tid. Det beskedet gavs till gästerna på torsdagens morgon.

Enligt uppgift så ligger en incident, som skedde på RIA-gården tidigare på onsdagen, bakom beslutet.

– En av gästerna hade en dispyt med en i personalen, säger en källa till tidningen.

Senare på kvällen när natthärbärget öppnade valde personalen tillsammans med ansvariga att ha ett möte med samtliga nattgäster.

– Man gick då igenom vilka regler som gäller då dessa inte efterlevs av alla, fortsätter källan.

Under mötet lyftes även incidenten från tidigare på dagen upp till ytan. Grupperingar bland gästerna uppstod där en grupp som ställde sig bakom den missnöjda gästen.

Britt Johnsson är volontärsamordnare på Hela människan. Arkivbild.
Britt Johnsson är volontärsamordnare på Hela människan. Arkivbild. Foto: Kajsa Juslin

På torsdagsmorgonen när samtliga gäster lämnade natthärbärget uttalades hot från den missnöjda gästen och dennes grupp, hot om våld om någon av nattgästerna skulle få för sig att gå ner till RIA-gården.

– Det är sådan dubbelmoral. Ingen får gå till RIA men bo på härbärget vill de göra, säger källan.

När hoten blev kända för personalen på RIA fattade man ett beslut om att stänga natthärbärget på obestämd tid.

Gavs någon förklaring till varför man inte bara stängde av de som misskött sig?

– Nej, man drar alla över samma kam. Det frågades till och med varför det ska drabba de som sköter sig, säger källan och fortsätter:

– Svaret blev då att man nu väljer att sätta ner foten.

Stämmer det att ni stängt på obestämd tid?

– Jag har ingen kommentar, säger Britt Johansson, volontärsamordnare på Hela människan.

Men du kanske kan svara på varför ni stänger?

– Därför att det har varit svårt att följa de regler som vi har och vi måste markera på något sätt vad det är som gäller, säger Johansson.

Fast de här personerna då som inte kommer ha någonstans att sova, hur tänker man där?

– Jag svarar inte på sådana frågor just nu. Det är just nu diskussioner hur vi ska göra med allting och därför kan jag inte svara just nu. Det blir bara tokigt, säger Johansson.

Får sova ute

På socialförvaltningen har man på torsdagens förmiddag nåtts av beskedet att verksamheten stängt.

– Vi har precis fått information om att Hela Människan tillfälligt har stängt på grund av en hotbild riktat mot deras verksamhet, skriver Annika Palmqvist, enhetschef på socialförvaltningens kompetensförsörjningsenhet, i ett mail.

Vad händer med de personer som nu drabbas av stängningen?

– Varje enskild individ är välkommen att ansöka om individuell boendelösning. En sådan ansökan handläggs utifrån gällande lagstiftning, fortsätter Palmqvist.

Så då får de drabbade hitta alternativa sovplatser tills dess?

– Ja, så är det. Utifrån de ansökningar som eventuellt kommer in så görs individuella bedömningar utifrån den enskildes behov. Lösningarna kan därför se olika ut och gå olika fort, avslutar Palmqvist och utesluter inte att kommunen på längre sikt behöver se över hur behovet hos målgruppen kan tillgodoses utifrån ett helhetsperspektiv.

Hela människan är en egen verksamhet där socialförvaltningen i Karlskoga är en avtalspartner. Socialförvaltningen kan därför komma att bistå med den stöttning som eventuellt kan behövas för att verksamheten ska kunna återöppnas.

Tills dess ansökningar och beslut är klara påbörjas ett sökande för de cirka femton personer som nu drabbas av att natthärbärget bommat igen, ett sökande efter en torr och helst varm sovplats.

Artikeltaggar

Hela människanHemlösKarlskogaNyheterSamhälleVolontär

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.