Dopningsjakt i Värmland: Ju mer vi jobbar mot det desto högre blir brottskurvan

Publicerad:
Polisen gjorde flera tillslag runt om i Värmland mot doping. Bland annat togs tre personer i Karlstadsområdet in för provtagning. Foto: Gorm Kallestad

Polisen i Värmland har under den senaste veckan gjort flera insatser mot doping och dopingbrott i Värmland.

Enligt Jonas Wendel börjar det bli vanligare i en yngre målgrupp, något som både förvånar och oroar.

– Det är klart att vi höjer på ögonbrynen när det är 16-,17-åringar som dopar sig. Det är väldigt bekymmersamt, säger Jonas Wendel, länspolisområdeschef i Arvika.

Den senaste veckans insatser mot doping i Värmland är en del i polisens vanliga arbete för att stävja den brottslighet som finns kring användandet av dopingklassade preparat, säger Jonas Wendel.

– Det är sånt vi gör så ofta har möjlighet till det eftersom vi vet att det finns mycket dopning och narkotika, samt att det är angeläget att vi gör vad vi kan för att beivra det här. Det är en av många insatser i vårt linjearbete.

I Arvika beslagtogs vad man flera behållare med anabola steroider samt vad man förmodar är amfetamin.

Jonas Wendel säger att man ser en hel del narkotika- och dopingrelaterade brott när man är ute.
Jonas Wendel säger att man ser en hel del narkotika- och dopingrelaterade brott när man är ute. Foto: Helena Karlsson

Vanligt bland yngre

Internethandeln med dopingpreparat har gjort att många yngre börjat med det i samband med att man tränar, det är åtminstone Wendels upplevelse av det.

– Min uppfattning är det är väldigt unga som börjar med doping och experimenterar med det. Det är väldigt vanskligt, man vet inte vilka preparat man får hem. Man litar på säljarens varudeklarationer och sen kan det vara vad som helst i det man får.

Ser ni mycket sånt när ni är ute?

– Ja, vad är mycket... För mycket i alla fall, det är förhållandevis vanligt i alla fall.

Och då just bland unga?

– Vi ser ju äldre också, det är ganska mixat. Men det är klart att vi höjer på ögonbrynen när det är 16-,17-åringar som dopar sig. Det är väldigt bekymmersamt.

– Det blir en hets i det att man ska vara stor och stark. Och att man vill ta lite genvägar dit.

Upplever du att det har ökat?

– Det är definitivt lättare att få tag på. Sedan är det svårt att säga om det ökat eller inte, både narkotika- och dopningsbrott är vad vi kallar för upptäcktsbrott – ju mer vi jobbar mot det desto högre blir brottskurvan.

Artikeltaggar

Brott & blåljusdopningsbrottGymJonas WendelVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare