Domstolsverket om lagmannens avhopp: ”Ansvarsfullt”

Publicerad:
Förvaltningsrätten i Karlstad har genomfört en medarbetarundersökning där lagmannen Marie-Jeanette Axélius Friberg fått skarp kritik. Nu har hon valt att hoppa av sitt uppdrag – något som Domstolsverket menar var helt hennes beslut. Foto: Lisa Olaison

Lagmannen Marie-Jeanette Axélius Friberg valde att hoppa av sitt uppdrag efter att det framkommit kritik mot hennes ledarskap via en medarbetarundersökning.

– Det är ett resultat av att vi har försökt hjälpa till. Men det var helt hennes eget beslut, säger Marie Eriksson, chef för arbetsgivarenheten på Domstolsverket.

Som NWT tidigare berättat har det i en medarbetarundersökning på Förvaltningsrätten i Karlstad framkommit stark kritik mot lagmannens ledarskap. En medarbetare skrev bland annat i ett fritextsvar att ”lagmannen kränker, hånar och förnedrar medarbetare” och nästan varannan anställd uppgav att man blivit utsatt för kränkningar, mobbning eller diskriminering.

– Vi har inget mandat att säga att ”nu ser jag att du har ett dåligt resultat på medarbetarundersökningen, nu måste du ta vår hjälp”, utan det måste komma från dem och då hjälper vi på det sättet som vi anser vara lämpligt, säger Marie Eriksson på Domstolsverket.

Vilket var precis vad som inträffade. Lagmannen Marie-Jeanette Axélius Friberg hörde av sig till Domstolsverket för externt stöd i ärendet.

Rekommenderade ni henne att kliva av efter allt som framkommit?

– Vi har landat i den här situationen att lagmannen väljer att stiga av, vi har inget mandat att lyfta bort människor. Det är ett resultat av att vi har försökt att hjälpa till, men sen är det hennes beslut att välja att stiga av lagmansuppdraget. Hon har ju fortfarande en fullmakt och är anställd under regeringen att vara lagman och domare, det är alltså bara hennes uppdrag som förändras.

Domstolsverket kontaktade medarbetarna på domstolen, efter samråd med lagmannen.

– När man tar sig an ett resultat från en medarbetarenkät, då måste man arbeta med de som har svarat. Sen har även Marie-Jeanette fört en dialog med dem och efter det har hon landat i detta, säger hon och fortsätter:

– Hon äger processen men vi stöttar henne i den. En domare har ju en chef att prata med, men en chef har ju inte det i sin tur och behöver därför stöttning. Hur samtalet går till beror på vilken dialog man haft tidigare och vilka problem man haft. Vi lägger aldrig lösningar i händerna på dem eller talar om hur man ska fatta beslut.

Marie-Jeanette Axelius Friberg tog ett eget beslut att lämna förvaltningsrätten.
Marie-Jeanette Axelius Friberg tog ett eget beslut att lämna förvaltningsrätten. Foto: Håkan Strandman

Nolltolerans

Att det handlar om mobbning och kränkningar hör inte till vanligheterna, menar Marie Eriksson.

– Vi, liksom alla andra arbetsplatser, har nolltolerans mot sådant. Sen finns det 80 domstolar i landet och jag har inte koll på alla och ska heller inte ha det, utan det är cheferna själva som måste ta ansvar för detta.

Lagmannen uttryckte under onsdagseftermiddagen i ett pressmeddelande att hon:

”Efter dialog med medarbetarna ser jag stora utmaningar i att komma tillrätta med det som medarbetarna upplever inte fungerar i mitt chefs- och ledarskap och det är med blandade känslor som jag nu fattat mitt beslut om att lämna mitt uppdrag som lagman på förvaltningsrätten.”

– Jag tycker att lagmannen har fattat ett beslut som visar på att man tar ansvar för verksamheten.

Att chefen nu slutar behöver inte betyda något negativt för verksamheten, menar Marie Eriksson.

– Beroende på vad man jobbar med så kan man ju tappa fart i vissa frågor, men det finns en massa engagerade och kompetenta medarbetare på förvaltningsrätten i Karlstad och det var något som lagmannen talade om för mig jättemånga gånger när vi pratade om personalen. Då kanske ett byte av en chef inte blir lika märkbart.

Nu fortsätter Domstolsverkets arbete med rekrytering av en ny lagman.

– Domarnämnden utser en ny lagman, men det brukar ta några månader. I väntan på det så behöver vi utse en tillförordnad lagman och det är något som nuvarande lagman gör och vi kommer ha en dialog med henne om det. Beslutet är sedan hennes.

Sen återstår att se vad Marie-Jeanette Axélius Friberg kommer att göra framöver.

– Vi kommer fortsätta att ha den dialogen med henne. Hon kommer fortsätta att jobba inom Sveriges domstolar. Men inte som domstolschef på förvaltningsrätten.

Kritiserade lagmannen lämnar sin post”Lagmannen kränker, hånar och förnedrar medarbetare”

Artikeltaggar

DomstolsverketFörvaltningsrättenKarlstadMarie-Jeanette Axélius FribergSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare