S Värmland inför kongressen: snabbare tåg och ”tänderna är en del av kroppen”

Publicerad:
Anders Tallgren och Linda Larsson är två av Värmlands 13 ombud på kongressen. Foto: Kent Sjögren

I dag, onsdag, börjar Socialdemokraternas kongress i Göteborg. Från Värmland skickas 13 ombud med framförallt tre punkter: snabbare järnväg mellan Oslo och Stockholm, tandhälsan och utvidgad barnomsorg.

Förutom att välja en ny partiledning ska Socialdemokraterna staka ut en den politiska inriktningen för 2022. Den politiken man hoppas kunna behålla makten med.

Från Värmland åker 13 ombud – däribland högprofilerade namn som Linda Larsson, Anders Tallgren och Maria Norell.

Snabbare resa mellan huvudstäderna

I ett pressmeddelande skriver S Värmland om de tre frågorna man framförallt kommer driva under kongressen. Bland annat om en snabbare järnväg mellan Oslo och Stockholm.

– Vi vet att det finns ett stort intresse för det här projektet. Från båda länderna, från kommunerna och regionerna i stråket samt från privata aktörer inom järnvägsbranschen, säger Anders Tallgren (S).

Både den svenska och den norska regeringen har uttalat sig positivt om projektet. Värmlandsdelegationen vill trycka på att det är en viktig fråga för länet.

Utöver tåget vill man se en lagstadgad rätt till barnomsorg på obekväm tid. Man hänvisar till en sammanställning från skolinspektionen som visar att en tredjedel av landets kommuner helt saknar detta.

– Det är dags att vi tar nästa steg, rätt till barnomsorg är en förutsättning för att både kvinnor och män ska kunna arbeta heltid och delta på lika villkor på arbetsmarknaden, säger Linda Larsson (S) ombud och delegationsledare från Värmland.

Den tredje frågan handlar om munnen, närmare bestämt tänderna.

Bland annat hävdar man att tandhälsan blivit en klassfråga och att man därför kommer driva att ”tänderna är en del av kroppen”.

– Alla ska ha rätt till god munhälsa och en grundförutsättning är ett jämlikt tandvårdssystem på samma sätt som alla har rätt till sjukvård, säger Maria Norell (S).

S-kongressen pågår från onsdag till och med söndag, den 7 november.

Artikeltaggar

Anders TallgrenBarnomsorgLinda LarssonPolitikSocialdemokraternaTågtrafikTandvård

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare