Hoppa till huvudinnehållet

Sluta med straffrihet för massmördarna i Iran

Publicerad:
Utanför Stockholms tingsrätt samlades och demonstrerar tiotals före detta politiska fångar och anhöriga för att visa sin avsky för bödeln Nouri och den regim han representerar, skriver Abdolnaser Sadidi.
Utanför Stockholms tingsrätt samlades och demonstrerar tiotals före detta politiska fångar och anhöriga för att visa sin avsky för bödeln Nouri och den regim han representerar, skriver Abdolnaser Sadidi. Foto: Janerik Henriksson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Här uppmanar jag Sveriges regering att ta initiativet och leda en internationell kommission i FN:s regi för att ställa den iranska regimens ledare Ali Khamenei samt Ebrahim Raisi inför rätta, skriver Abdolnaser Sadidi.

Hamid Nouri, en 60-årig iransk före detta biträdande åklagare, greps av svensk polis på Arlanda flygplats i november 2019. Efter en omfattande förundersökning väckte åklagaren den 27 juli åtal mot Nouri, dels för folkrättsbrott, ett grovt brott, dels för mord begångna i Iran 1988. Rättegången inleddes den 10 augusti och kommer att pågå till april nästa år.

Under rättegången vittnar tiotals vittnen och även målsäganden om Nouris delaktighet i massavrättningen av tusentals politiska fångar under sommaren 1988, de flesta kopplade till oppositionen Folkets Mujahedin.

Utanför Stockholms tingsrätt samlades och demonstrerar tiotals före detta politiska fångar och anhöriga för att visa sin avsky för bödeln Nouri och den regim han representerar.

Så skriver du en debattartikel

Nouri är den första som åtalas för massakern av 30 000 politiska fångar i Iran där landets nuvarande president Ebrahim Raisi var också en av huvudgestalterna. Han blev utnämnd till Irans nya president i somras. En utnämning som bland annat Amnestys generalsekreterare har kritiserat: ”Istället för att utnämnas som president bör Raisi utredas och ställas inför rätta för sina brott.”

Förra veckan skickade en skotsk politiker en arresteringsbegäran till Skottlands polismyndighet och begärde Raisis arrest i samband med den globala klimatkonferensen i Glasgow i november. Regimen som fruktade att hotet skulle förverkligas meddelade senare att Raisi inte kommer att delta i konferensen.

Här uppmanar jag Sveriges regering att ta initiativet och leda en internationell kommission i FN:s regi för att ställa den iranska regimens ledare Ali Khamenei samt Ebrahim Raisi inför rätta för folkmord och brott mot mänskligheten. Straffriheten som genomsyrar den korrupta religiösa regimen måste upphöra – nu!

Abdolnaser Sadidi

Människorättsaktivist

Artikeltaggar

Ali KhameneiAmnesty InternationalArlanda flygplatsBrottDebattFolkmordIranStockholms tingsrättStraff