Nyemission i Värmlandsmetanol

Publicerad:
Björn Gillberg är vd i Värmlandsmetanol. Bolaget går nu ut med en nyemission som beräknas ge ett tillskott på tio miljoner kronor. Foto: Pia Holmström

Värmlandsmetanol, som sedan länge har planerat att i Hagfors bygga en fabrik för tillverkning av biometanol, går nu ut med en nyemission utan företrädesrätt för nuvarande ägare.

– Vi hoppas via emissionen få in ytterligare tio miljoner kronor och att vi därefter får in ett eller flera storföretag som delägare och finansiärer för att genomföra det viktiga projektet i Hagfors, framhåller Björn Gillberg, vd i Värmlandsmetanol, i ett egetproducerat anförande på YouTube.

1 600 personer och 30-talet företag är i dagsläget aktieägare i Värmlandsmetanol. I den nya emissionen kommer bolaget att ge ut 150 000 b-aktier till en kurs på 70 kronor per aktie. Lägsta antalet aktier som kan tecknas är 40 aktier till ett belopp på 2 800 kronor.

Telefonen går varm vid Värmlandsmetanols huvudkontor i Uddeholm efter beskedet om nyemissionen. Det är intresserade personer, som innan de förvärvar aktier, vill veta mer om läget för den planerade fabriken.

Ingen konkurrens

Nu visar det sig att råvarumässigt kommer metanolfabriken inte att konkurrera med sågverken och massafabrikerna om virket. Råvaran kommer nästan uteslutande att bestå av så kallat grot, eller trädrester.

Enligt uppgift NWT fått är tillgången på den typen av råvara i norra och andra delar av Värmland så stor att det räcker att försörja ytterligare fem-sex biometanolfabriker.

Enligt YouTube-programmet har också styrelse och ledning i Värmlandsmetanol ändrat en hel del på konceptet för fabriken. Inledningsvis handlade det uteslutande om metanol som låginblandning i bensin. Skattefrågan och andra politiska beslut har inneburit att lönsamheten för den typen av användningsområde har förändrats.

Nu talar Värmlandsmetanol mer om att biometanolet huvudsakligen kommer att gå till kemisk industri och den marina sektorn.

Största basråvaran

Metanol är en av världens största basråvara för kemiindustrin. Produkten används vid tillverkning av plast, konstgödsel, sprängämnen, lim och mycket annat. Det visar sig också att sjöfarten i rätt stor utsträckning går över till metanol som ersättning för diesel. Detta för att minska sina stora hälsovådliga utsläpp av partiklar och svaveldioxid.

Eftersom dagens metanol tyvärr är fossilt, det vill säga tillverkad av naturgas och kol börjar nu kemiindustrin och andra metanolanvändare att efterfråga biometanol. För att täcka den svenska kemiindustrins behov behövs det tre fabriker av Värmlandsmetanols storlek.

Björn Gillberg är mycket aktiv i den egna YouTube-kanalen.
Björn Gillberg är mycket aktiv i den egna YouTube-kanalen. Foto: Fredrik Karlsson

Ingenjörerna nästan klara

Enligt tidigare beräkningar kommer kostnaden för den planerade gröna fabriken i Hagfors att uppgå till cirka 3, 5 miljarder kronor. Ingenjörsarbetet är i stort sett klart och det som återstår är att hitta finansiärerna till fabriksbygget. De finns därute, tror ledningen och styrelsen. Enligt vad NWT erfar har flera internationella storföretag börjat intressera sig för projektet. Vad det leder fram till återstår att se. Ett förverkligande av metanolfabriken skulle ge flera hundra jobb. Först byggnation, sedan driften och all kringverksamhet för råvaran och försäljningen.

Artikeltaggar

Björn GillbergHagfors kommunNyheterUddeholmVärmlandsmetanol

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare