Kommunen köper Hagfors äldsta hus

Publicerad:
Hagfors kommun köper Blomstugan Foto: Pia Holmström

Politiskt beslut har fattats om att köpa Blomstugan av Hagfors hembygdsförening. Köpesumman är 120 000 kronor.

– Efter rivningen av kraftstationen i Stjärnsfors så kände vi att vi vill säkra den här byggnaden , säger kommunalrådet Jens Fischer (OR).

Blomstugan eller Hagälvsätern som den också kallats anses vara Hagfors äldsta byggnad och ligger alldeles intill OKQ8 vid infarten till centrala Hagfors.

Blomstugan skänktes till Hagfors hembygdsförening 1956.Hembygdsföreningen som har sin verksamhet koncentrerad till Hagfors hembygdsgård hade kontaktat kommunen om det fanns möjlighet till överlåtelse av Blomstugan.

– De mäktar inte med och så är det med många föreningar idag. Här ser vi att vi kan lätta lite på deras börda, säger Jens Fischer.

När kommunledningsutskottet (KLU) hade sammanträde i tisdags beslutades att kommunen köper Blomstugan för 120 000 kronor.

– Det finns ju ett sånt kulturvärde i den fastigheten och det är ju Hagfors äldsta byggnad.

Vid sammanträdet yrkade socialdemokraterna att verksamheten gör en plan för vad Blomstugan ska användas till och redovisa detta för KLU. Yrkandet bifölls.

Gamla kraftstationen i Stjärnsfors kommer att rivas: ”Kommit till vägs ände”

Artikeltaggar

Hagfors kommunJens FischerNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare