Insändare x 4: ”Påstå inte att invandring är ekonomiskt lönsam”

Publicerad:
Insändarskribenten Lars-Arne Sjöberg, Karlstad, har fått flera svar på sin insändare ”Vad kostar egentligen invandringen?”. Många har starka åsikter om Sveriges ekonomi och invandring. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Lars-Arne Sjöbergs insändare ”Vad kostar egentligen invandringen?” har fått många reaktioner.

Påstå inte att invandring är ekonomiskt lönsam

En insändare i NWT berättade att invandring är ekonomiskt lönsamt för Sverige. Hur han nu kan veta det när ingen av kvinna född politiker törs berätta vad invandringen kostar samhället. Jag var inget mattesnille i skolan men hur den ekvationen kan gå ihop är för mig fullständigt ofattbart.

Merparten av invandrarna lever på samhällets bekostnad och endast ett fåtal är ute i arbetslivet och generar skatteintäkter. Dessutom har vi fått ett samhälle där poliser, rättsväsende, socialtjänst etcetera ”går på knäna” på grund av brottslig verksamhet. Oskyldiga människor skjuts till döds, gamla människor rånas på sitt livs besparingar och fängelserna är överfyllda av brottslingar. Vad kostar allt detta?

Hur du kan påstå att invandringen är ekonomiskt lönsam är fullständigt ofattbart.

Janne

***

Kostnaden för Sverige är enorm

Det är förbluffande att läsa Lars-Arnes insändare. Det känns som om han fastnat i en tidskapsel och året är 2014, det året Sandviken-rapporten släpptes. Rapporten visade att Sandvikens kommun skulle tjäna cirka 500 miljoner kronor per år på invandringen. Detta visade sig vara helt fel och när uppföljning gjordes 2018 hade man i stället kostnader på 50-60 miljoner enbart för försörjningsstöd.

Insändare: Vad kostar egentligen invandringen?

Precis här haltar Lars-Arnes resonemang då det tar i snitt tio år för invandrare att bli självförsörjande. Alltså inte att hamna i någon arbetsmarknadsåtgärd/sysselsättning. Lägger man sedan på kostnader för belastningen på samhället i stort; sjukvård, skola, pensionssystem etcetera samt alla kostnader för rättsväsende för den organiserade brottsligheten, där invandrare är gravt överrepresenterade, så är kostnaden för Sverige enorm. Huvuddelen är såklart inte kriminella, men även de som blir självförsörjande hinner aldrig betala så mycket skatt under sin tid som anställd så att man gör rätt för sig i pensionssystemet.

Den politik som SD förde 2015 har nu till del anammats av de rödgröna och det beror självklart på att de inser att de gjort fatala felbedömningar och satt Sverige i en mycket svår situation där ekonomin skenar för att försöka mildra konsekvenserna av invandringen.

Miss Nöjd

***

Läs Hanne Kjöllers ”Handbok för fifflare”

Undrar hur Lars-Arne tänker om alla nyanlända som han skriver om - att de betalar för sig så att vi inte behöver vara bekymrade över att de går på bidrag. Lars-Arne borde läsa Hanne Kjöllers bok ”Handbok för fifflare”. Undrar vad han tänker då?

Man blir bara så förbannad. När så många svenska pensionärer som har betalat skatt i hela sitt liv lever på marginalen, så kommer enligt Lars-Arne nyanlända och betalar hur mycket som helst till staten. Vilken värld lever Lars i?

Så här skriver Lars: "Invandrare betalar mer till stat och kommun än vad de får tillbaka i form av till exempel socialbidrag och pensioner". Hur kan man bara skriva så, har inte Lars någon kontakt med verkligheten?

Tänk bara på alla bidrag som försvinner ut ut landet för man inte har skrivit att personen är död utan flyttat "hem" till sin by och då får pengar från Sverige!

Man kan skriva mycket mer om alla bidrag som bara försvinner ur svenska samhället men då räcker inte hela NWT till.

KbD

***

Lägg pengar på vård, skola och infrastruktur

Lars-Arne, du har rätt i att pengar som används till invandringen och dess kostnader inte försvinner. Men vi kan välja vad vi vill använda dessa pengar till. Vi kan välja att lägga dessa pengar på vårdpersonal, lärare eller infrastruktursatsningar i stället! Lärare och vårdpersonal bidrar också i ringa omfattning till gängskjutningar och rappmusik, vilket jag tycker är bra!

Bengt Skattebetalare

Artikeltaggar

InsändareInvandring

Läs vidare