Hoppa till huvudinnehållet

Två döda efter fall i Uppsalas konserthus

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Två män omkom och en kvinna skadades sedan en av männen fallit från hög höjd i Uppsalas konserthus.

Polisen utreder händelsen som en olycka.

Strax före klockan 19 på tisdagskvällen föll en man i 80-årsåldern från hög höjd i Uppsalas konserthus och träffade två personer – en man och en kvinna i 60-årsåldern – som befann sig i foajén.

– Det är en person som har ramlat eller hoppat från en väldigt hög höjd och träffat en annan person i fallet, säger polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till TT.

Personerna befann sig i konserthuset med omkring 1 000 andra för att gå på ABBA-hyllningskonserten "Thank you for the music".

Sammankallat krisgrupp

Kvinnans skador är inte livshotande. En anmälan har upprättats om vållande till annans död och vållande till kroppsskada.

"Polisen har i nuläget ingen anledning att tro att ett brott föreligger mannens fall", skriver polisen på sin hemsida.

Karin Sävström, marknadschef på Uppsala Konsert och Kongress, säger till TT att det verkar röra sig om en olyckshändelse.

– Det är en olycksplats som polisen hanterar. Vi har utrymt huset och vi har sammankallat vår krisgrupp internt. Och samarbetar med polisen, säger Sävström.

"Hörde någon som skrek"

Agneta Eriksson hade tillsammans med sin man rest från Strängnäs för att se konserten.

– Vi satt här inne och åt och drack i väntan på föreställningen. Då hörde vi någon som bara skrek. Tänkte att någon fastnat i en hiss. Sedan hörde vi skrik igen. Och personalen satte upp skärmar. Vi evakuerade i lugn och ro, inget elakt eller hysteriskt. Alla fann sig i att bli evakuerade och gjorde det lugnt, säger hon till UNT.

Vid 20.30-tiden meddelade polisen att man avslutat sin insats vid konserthuset.

– Vi har lämnat platsen. Ett stort antal personer har hörts och ytterligare flera ska höras. Vi har än så länge ingen rubricering på det här ärendet, säger Magnus Jansson Klarin.

Klas Widestrand/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Krister Zeidler/TT

Jonas Grönvik/TT

Artikeltaggar

AbbaBrott & blåljusUppsala

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.