Hoppa till huvudinnehållet

Skulptören Niki Merimaa död: ”En av Karlstads och Värmlands mest omtyckta”

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
 Niki Merimaa var konstnären bakom de vänliga hundskulpturerna.
Niki Merimaa var konstnären bakom de vänliga hundskulpturerna. Foto: Lisa Olaison

Karlstadskonstnären Niki Merimaa är död.

– Han var en av Karlstads och Värmlands mest omtyckta skulptörer, säger galleristen Mats Bergman.

Niki Merimaa satte varma känslor i svang med sina kramgoa hundar och katter, gjutna i brons. Några av skulpturerna blev offentlig konst: bland annat i Museiparken i Karlstad, på en skola i Deje och på Herrhagen utanför Mats Bergmans galleri.

– Alla blir fångade av hans hundar, säger Mats Bergman. Det var otroligt många besökare som kom både till utställningarna och mellan utställningarna för att se hans hundar.

Konstnären själv var noga med att både barn och andra fick ta på hans skulpturer. Det taktila var viktigt: ”Många går och klappar på dem och det ska inte vara några skyddsnät runt dem”, sa han i en NWT-intervju våren 2020.

På senare tid hade Niki Merimaa börjat färgsätta sina skulpturer.
På senare tid hade Niki Merimaa börjat färgsätta sina skulpturer. Foto: Lena Richardson

Vänner i sorg

Beskedet om konstnärens död kom oväntat och abrupt. Konstnären och gallerikollegan Joakim Johansson sörjer sin vän.

– Det är inte lätt att förlora någon man står nära. Vi var bästisar. Det hela är väldigt tragiskt, säger han till NWT på tisdagsmorgonen.

Niki Merimaa hittades död i sitt hem på måndagskvällen. Han blev bara 44 år och var i högsta grad aktiv i sitt konstnärskap. Nyligen hade han och Joakim Johansson en utställning ihop i Arvika på Galleri Pi.

– Jag minns honom från när han gick på Kyrkerud. Han var en sympatisk och trevlig pojk och det var roligt att få stifta bekantskap med honom igen och göra en utställning med honom. Han var fortfarande väldigt sympatisk och en duktig skulptör också, säger Per-Inge Fridlund, som driver Galleri Pi.

Lekfulla uttryck

Niki Merimaa skapade ofta sina skulpturer med utgångspunkt från djur han träffat, både sådana han mötte i familje- och vänkretsen och sådana han träffade av en slump ute på stan eller i någon affär.

Mats Bergman framhåller känslorna de karaktäristiska skulpturerna väckte och även Per-Inge Fridlund lyfter fram de speciella uttrycken i dem.

– Han gjorde dem på ett väldigt lekfullt sätt. Jag känner en av dem som köpte en skulptur på utställningen och hon säger att hon tittar på den varje morgon och blir glad.

Niki Merimaa var vid tiden för sitt frånfälle fullt verksam med att skapa nya verk.

– Jag träffade honom för 14 dar sen och då visade han mig ett stort antal nya vaxmodeller som skulle gjutas, berättar Mats Bergman.

Sörjs av kollegorna

Niki Merimaa var vid sidan av konsten också i många år en uppskattad hovmästare på restaurang Brasseriet i Karlstad.

”Vår vän och kollega, konstnären Niki Merimaa har gått bort. Du finns alltid i våra hjärtan Niki. Tack för tiden vi fick dela med dig på den här jorden. Vila i frid nu vår vän” skriver Brasseriet på sin Facebook-sida.

I museiparken står två av Niki Merimaas hundskulpturer.
I museiparken står två av Niki Merimaas hundskulpturer. Foto: Lena Richardson

Läs också

Artikeltaggar

DödsfallJoakim JohanssonKarlstadKonstMats BergmanNiki MerimaaNyheter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.