Hoppa till huvudinnehållet

Moderaterna har fel om arbetskraftsinvandring

Publicerad:
Bland Moderaternas sympatisörer anser 64 procent att alla som försörjer sig själva borde vara välkomna till Sverige, medan 14 procent inte tycker det, skriver Caspian Rehbinder.
Bland Moderaternas sympatisörer anser 64 procent att alla som försörjer sig själva borde vara välkomna till Sverige, medan 14 procent inte tycker det, skriver Caspian Rehbinder. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Arbetskraftsinvandringen ger rejäla tillskott till Sveriges BNP. Skatteintäkterna blir mer än tio miljarder större – mycket mer än kostnaden för arbetskraftsinvandrarna som stanna, skriver Caspian Rehbinder.

Om man försörjer sig själv borde man vara välkommen till Sverige. Det håller de flesta i Sverige med om, men få av partierna i riksdagen.

När Sverige reformerade arbetskraftsinvandringen 2008 var utgångspunkten att den som vill stå på egna ben, försörja sig själv och bidra till Sveriges ekonomi, ska vara välkommen hit för att arbeta. Det har låtit många tusentals människor komma hit och göra både sig själva, Sveriges företag och samhället som helhet, lite rikare.

Systemet bygger på att arbetsgivare får anställa de personer som behövs. Det innebär i sin tur att arbetsmarknaden fungerar bättre. Företag växer snabbare än de annars hade gjort. Arbetskraftsinvandringen ger rejäla tillskott till Sveriges BNP. Skatteintäkterna blir mer än tio miljarder större – mycket mer än kostnaden för arbetskraftsinvandrarna som stannar.

Visst har arbetskraftsinvandringen aldrig varit felfri. Kompetensutvisningar, fusk med villkor och långa handläggningstider är bara några av de problem som behövt hanteras med idogt reformvårdande. Men i grunden är principen enkel: arbetskraftsinvandrare som försörjer sig själva borde vara välkomna till Sverige.

Så skriver du en debattartikel

Det är också någonting en stor majoritet håller med om. I en Demoskopundersökning får väljarna svara om de håller med om att ”alla arbetskraftsinvandrare som försörjer sig själva borde vara välkomna till Sverige”. Sextio procent instämmer. Bara 17 procent instämmer inte. Arbetslinjen är populär i befolkningen, även i invandringspolitiken.

Skillnaderna är förstås stora mellan partierna. Men i alla parter utom Sverigedemokraterna tycker en majoritet att alla som försörjer sig själva ska vara välkomna, och till och med i Sverigedemokraterna är det långt fler som instämmer (45 procent) än som inte gör det (30 procent).

Bland Moderaternas sympatisörer anser 64 procent att alla som försörjer sig själva borde vara välkomna till Sverige, medan 14 procent inte tycker det. Det borde vara en självklar hållning för ett borgerligt parti. Därför är det både konstigt och tråkigt att Moderaterna nu vill ställa upp mycket högre lönekrav än vad som skulle krävas för att försörja sig själv.

Arbetskraftsinvandrare blir i snitt självförsörjande vid 19 000 kronor i månaden, om man räknar på deras ålder när de kommer, hur länge de stannar och hur mycket man kostar beroende på hur gammal man är. Självförsörjning är en klok utgångspunkt, men kan inte leda fram till Moderaternas politik.

Arbetslinjen är populär. Det gäller inte bara arbetsmarknadspolitiken, skatterna och bidragen, utan i högsta grad även invandringspolitiken. Så länge man kan försörja sig själv tycker befolkningen att man ska vara välkommen. Den inställningen borde ligga till grund för arbetskraftsinvandringen också.

Caspian Rehbinder

Arbetsmarknadsansvarig, Timbro

Artikeltaggar

ArbetsgivareArbetskraftsinvandringArbetslinjenArbetsmarknadArbetsmarknadspolitikBNPBorgerlighetDebattFörsörjningsstödIntegrationMigrationModeraternaTimbro