Hoppa till huvudinnehållet

Kvistbergsskolans framtid – renoveras för miljoner?

Publicerad:
Kvistbergsskolan kan komma att renoveras för miljoner. Nu utreds omfattningen.
Kvistbergsskolan kan komma att renoveras för miljoner. Nu utreds omfattningen. Foto: Boo westlund

Behöver det byggas en ny högstadieskola i norra Klarälvdalen eller ska Kvistbergsskolan i Sysslebäck renoveras? Nu får barn- och utbildningsnämnden 500 000 kronor för att utreda ett renoveringsbehov.

Barn- och utbildningsnämnden har gett skolintendenten i uppdrag att tillsammans med nämndens arbetsutskott förbereda ett underlag om lokalförsörjning i Klarälvdalen.

Man har begärt 500 000 kronor för utredningskostnader.

De pengarna beviljades av kommunstyrelsen på måndagens möte.

Det finns ett politiskt förslag om att bygga en helt ny skola i Klarälvdalen, ett alternativ som kostar en hel del pengar.

– Vi kan inte försvara en nybyggnation på kanske närmare 100 miljoner. Det vi vill veta är om vi kan få någonting lika bra av att använda 15-20 miljoner och renovera Kvistbergsskolan, säger Dag Nyström (C), barn- och utbildningnämndens ordförande.

Som förklarar att man behöver se över skolans tillgänglighet.

– Vi pratar hissar, vi pratar lyftar och rullstolsförflyttning från nedre plan till övre plan. Och det måste bli en modern skolmiljö med klassrum som man kan dela av och där man kan ha grupprum, säger Dag Nyström.

Byggstart 2023?

När utredningen ska vara klar är inte sagt, men målet är att en renovering ska kunna påbörjas inom en nära framtid.

– Det är väl inte så att det är bråttom, men vi vill fortsätta att rulla den här ”snöbollen” när vi ändå är igång. Men kanske en byggstart i bästa fall 2023. Och då måste vi under tiden ha lokalisering för de barn som går där. Då måste vi väl ha någon typ av baracksystem, säger Dag Nyström.

För några år sedan gjordes en renovering på Kvistbergsskolan för åtta miljoner kronor, bland annat med nytt tak.

– Tekniska säger att i grunden är det en bra byggnad. Annars skulle vi inte ha gått vidare. Det som fällde avgörandet är att personalen tycker att det är bästa alternativet. Ingen av personalgrupperna framförde att de ville ha nytt, säger Dag Nyström.

Artikeltaggar

Dag NyströmSkola och utbildningSysslebäckTorsby kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.