Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Cyklist med dålig lampa vägrade bot – polisanmäls

Publicerad:
 ”Det måste föreligga något fundamentalt fel om en överarbetad och utmattad polis lägger ner så mycket energi på en fungerande men svag framlykta på en cykel”, skriver insändarskribenterna ”Två polispensionärer”.
”Det måste föreligga något fundamentalt fel om en överarbetad och utmattad polis lägger ner så mycket energi på en fungerande men svag framlykta på en cykel”, skriver insändarskribenterna ”Två polispensionärer”. Foto: Leif R Jansson / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

"Poliserna har för mycket att göra, de går på knäna, de går in i väggen och Polisförbundet är allvarligt oroad".

Detta torde dock inte gälla i Värmland för där gör polisen stor sak av att en man vägrade ta emot en ordningsbot på 500 kronor.

Vid färd i mörker hade mannen, enligt poliserna, en alltför dålig framlykta.

Detta är första gången jag hör talas om att en fungerande cykellykta döms ut för att den lyser för dåligt.

Jag kontrollerar med Trafikverket om det finns någon bestämmelse om ljusstyrkan på en cykellykta. Både fram- och bakljus ska synas på 300 meters avstånd. Jag undrar om poliserna verkligen kontrollerade detta?

För att ytterligare belysa ärendet sökte jag på nätet efter en uppgift om hur långt en ljuslåga från ett stearinljus kunde ses. Svar blev 2 600 meter.

Om aktuell cykellykta lyste som en åttondels stearinljuslåga torde den vara godkänd.

Därefter gjorde polisen stor sak av att cyklisten vägrade ta emot boten. Det måste föreligga något fundamentalt fel om en överarbetad och utmattad polis lägger ner så mycket energi på en fungerande men svag framlykta på en cykel. Eller ligger det något annat bakom?

Poliser vill bli respekterade men förtjänar de det?

Två polispensionärer

Artikeltaggar

CyklarInsändarePolisenTrafiksäkerhetVärmlands län