Hoppa till huvudinnehållet

DIF-låten: "Känt mig som en underdog och det känner jag igen i Degerfors"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Greg och Fiona FitzPatrick på Stora Valla.
Greg och Fiona FitzPatrick på Stora Valla. Foto: Privat

Far och dotter FitzPatrick – Greg och Fiona – har en djupt rotad kärlek till Degerfors IF.

Till vardags är Fiona ena halvan av popduon Rebecca & Fiona och Greg bytte som ung Kalifornien mot Sverige och fastnade för DIF när fotbollsintresset väcktes.

De båda ligger bakom lagets inmarschlåt ”Tro på det (Vårt lag är Degerfors)” där även legendaren Ralf Edström medverkar.

– Jag blev tvingad in i fotbollen, säger Fiona FitzPatrick med glimten i ögat.

– Min familj har bara ett intresse – fotboll – så jag kallar det bara för “intresset”. På senaste tiden har det blivit lite oroväckande mycket, särskilt för min mamma som är mer eller mindre besatt. Egentligen blev jag tvingad att bli Degerforssupporter. Själv ville jag heja på Hammarby, eftersom jag lever och verkar på Söder i Stockholm, men det fick jag inte. Nu är det väl bara så här I guess? Men möts de två lagen håller jag så klart på Degerfors.

Utöver fotbollen är musiken en stor del av familjen. Fiona FitzPatrick har haft stora framgångar med Grammisbelönade duon Rebecca & Fiona som bland annat haft hits som "Bullets" och fjolårets ”Fet House Mode”. Duon är ett av de klara namnen för EDM-festivalen Clarity som arrangeras i Löfberg Arena på juldagen.

– Sen är ju Degerfors ett helt fantastiskt lag av många olika anledningar som ju alla vet, fortsätter Fiona FitzPatrick.

– Vi älskar att åka till Stora Valla och käka på Bosna.

Dotter och far på fotboll.
Dotter och far på fotboll. Foto: Privat

Ingen koppling till Stockholmslag

Greg FitzPatrick lämnade USA och Kalifornien för Sverige och Stockholm för många år sedan. Han har en brokig musikalisk karriär, bland annat spelar han synt på Mikael Wiehes album "Kråksånger" som innehåller en av Wiehes mest kända låtar "Flickan och kråkan". Under många år har han även spelat tillsammans med Adolphson och Falk.

– Jag fastnade för fotboll när jag kom till Sverige och började spela själv, berättar Greg FitzPatrick.

– Jag hade ingen direkt koppling till något Stockholmslag, i stället fastnade jag för Degerfors. Jag menar, varför ska man heja på Goliat när man kan heja på David? Jag har ofta känt mig som en underdog och det känner jag igen i Degerfors – det är ett samhälle som kämpar med arbetslöshet och avbefolkning.

Han berättar att första gången han och familjen besökte Stora valla var den ödesdigra dagen 1997. Fiona minns dagen väl.

– Då satt jag och lillebrorsan i princip på planen och såg när laget åkte ur Allsvenskan. Det glömmer jag aldrig.

Hon har själv spelat fotboll under många år.

– Alla i familjen har spelat fotboll, jag började när jag var sju år och spelade länge i ett kill-lag.

Duon Adolphson och Falk flankerar Greg FitzPatrick och sportchefen Patrik Werner.
Duon Adolphson och Falk flankerar Greg FitzPatrick och sportchefen Patrik Werner. Foto: Privat

Låter värmländskt

Bakgrunden till att Greg FitzPatrick fick uppdraget att göra en inmarschlåt till laget tar sin början i ett födelsedagsfirande.

– När jag fyllde 70 så bjöd killarna i Adolphson och Falk mig på en match. De hade även fixat så jag fick träffa Fredrik Rakar, Leif Olsson och sportchefen Patrik Werner. De kom sedan med en förfrågan om att göra en låt.

Tro på det (Vårt lag är Degerfors)” hade sin premiär under fjolårets säsong. Många av lagets profiler är med och sjunger. Det var viktigt att det lät värmländskt om sången.

– Vi gjorde låten med få ord. För att underlätta allsång på arenan. Jag upplever att det är får lite allsång på Stora Valla, och trots att det är en enkel melodi och få ord har vi inte riktigt lyckats få publiken att sjunga med än.

Bland de medverkande finns Ralf Edström.

– Han läser lagets slogan, säger Greg.

”Tro på det (Vårt lag är Degerfors)” börjar med trummor och blir sedan en allsångsvänlig hejaramsa.

– Jag hjälpte pappa med trummor och ljud, säger Fiona.

– Men hade jag fått göra den helt själv hade jag nog gjort en mer modern houseig dänga. Jag hoppas på att få göra en egen mix snart.

Hur är det att göra musik tillsammans med pappa?

– Det är skitkul. Pappa hjälper mig jättemycket för att han är mycket mer teknisk än vad jag är.

Artikeltaggar

BosnaDegerfors IFFotbollFredrik RakarKalifornienLeif OlssonMikael WieheMusikNöje/KulturPatrik WernerRalf EdströmSportStora VallaUSA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.