Hoppa till huvudinnehållet

Annas insats för kulturarvet stöttar barn med cancer

Publicerad:
Anna Ask (i svart jacka) räcker över en check på 18 000 till Sara Güner från Barncancerfonden Västra. Foto: Lena Richardson

Anna Asks barnboksprojekt är i hamn. På tisdagen överräckte hon en check på överskottet till Barncancerfonden.

– Det känns gott att få bidra med något till barn och familjer som har det jobbigt, säger hon.

18 000 kronor står det på den symboliska checken som Anna Ask överräckte till Sara Güner, en av de aktiva i Värmlandsgruppen inom Barncancerfonden västra.

Det är resultatet som Anna Ask fått ut av sitt barnboksprojekt och självklart räcktes checken över med Klarälven som bakgrund.

Det är ju längs Klarälven som hela boken utspelas. Den heter Johnny och Kalle kör Lustenbåt och läsarna får följa dem och båtarna från Deje till Vänerstaden Karlstad.

Förr var Lustenbåtarna välkända och uppskattade inslag på älven, men när flottningen försvann började också minnena av flottningens båtar suddas ut.

Anna Ask skrev boken för att bevara ett kulturarv.

Bevarar berättelsen

– Bara några generationer bort nu är det ingen som spontant pratar om Lustenbåtarna längre. Boken klär det här i bilder och tack vare det kan barn få det med sig, säger Anna Ask.

Anna Ask är glad över att så många velat köpa böckerna och därmed också stötta barn med cancer.
Anna Ask är glad över att så många velat köpa böckerna och därmed också stötta barn med cancer. Foto: Lena Richardson

Snart föddes också idén att göra en insats för barn även på ett annat sätt. Barncancerfonden var ett självklart val:

– Kan jag också hjälpa barn som är sjuka, är det något extra. Det känns bra att bidra med något till barn och familjer som har en tuff behandling och en tuff period i livet.

Viktiga möten

Genom Barncancerfonden Västra kommer pengarna från boken att bland annat gå till aktiviteter för cancersjuka barn och deras familjer. Sara Güner vet allt för väl hur viktigt det stödet är. Hon har en dotter som blev sjuk 2007 och allt ändrades.

– Hon hade precis börjat ettan när hon fick ALL, den vanligaste formen av barncancer.

Behandlingen pågick i två och ett halvt år och idag är dottern frisk, men Sara Güner är fortsatt aktiv inom föreningen, som arrangerar träffar, resor och andra aktiviteter

– Träffarna vi gör är som ett break i barnens sjukdom och det är viktigt för föräldrarna att få träffa andra föräldrar. Det är de som är i samma situation som förstår en, säger hon.

Tackar Marja

För Anna Ask är Lusten-boken nu nästan ett avslutat kapitel. Hon tryckte den i tusen exemplar och det finns ett par kartonger kvar.

Hon är glad för alla som köpt boken och för företagen som bidragit till tryckningen, och förstås också för Marja i Myroms insats: det är hon som skapat bilderna i boken.

Anna Ask har skrivit en bok om Lustenbåtarna. Johnny var hennes pappa och Kalle är Dejeprofilen Kalle Maskin.
Anna Ask har skrivit en bok om Lustenbåtarna. Johnny var hennes pappa och Kalle är Dejeprofilen Kalle Maskin.

Just den här dagen tänker Anna Ask också lite extra på sin far, som är bokens Johnny.

– Han gick bort hastigt i juni, 85 år gammal. Jag är så glad att boken kom ut innan det, så han fick se den. Även Kalle Maskin är borta, så nu får de här båda farbröderna leva vidare genom boken. Jag tror att pappa skulle varit jättestolt över boken och att pengarna från den får gå till något bra.

Anna Ask (i svart jacka) och Sara Güner från Barncancerfonden Västra möttes vid kanten av Klarälven i Karlstad.
Anna Ask (i svart jacka) och Sara Güner från Barncancerfonden Västra möttes vid kanten av Klarälven i Karlstad. Foto: Lena Richardson
Flottardottern Anna gör barnbok om Lusten-båtarna

Artikeltaggar

BarnböckerBarncancerfondenCancerDejeFlottningFörfattareForshagaHistoriaKarlstadLitteraturLustenbåtarnaMarja HallstenssonNöje/KulturVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.