Hoppa till huvudinnehållet

Därför försvann återvinningsstationen vid Ilanda – och här kan ytterligare en försvinna

Publicerad:
Återvinningsstationen i Skåre centrum planeras att byggas bort. Däremot finns en bygglovsansökan om att bygga en ny på Trysilvägen i Skåre.
Återvinningsstationen i Skåre centrum planeras att byggas bort. Däremot finns en bygglovsansökan om att bygga en ny på Trysilvägen i Skåre. Foto: Christer Wik

En återvinningsstation i Ilanda har tagits bort. Det gör att området runt Skåre och Ilanda nu bara har en.

Och snart försvinner även den.

– Det ska byggas ett hus vid Ica där återvinningsstationen står nu. Så vi kommer behöva hitta en ny placering för den också, vi letar med ljus och lykta efter nya stationer, säger Mia Steinbach, regionchef hos FTI som ansvarar för stationerna.

Återvinningsstationen vid Ilanda köpcentrum försvann nyligen. En person NWT har pratat med skulle dit under fredagen.

– De har tagit bort en här i Skåre, vi har haft två förut, säger Skårebon Owe Englund.

– Jag skulle slänga tidningar och lite sådana saker. Alla containrar var borta när jag kom dit. De vi har är fulla båda två åtminstone en gång i veckan. Det är himla konstigt med tanke på miljötänk och så vidare, man undrar ju hur de tänker.

Återvinningsstationen drevs av företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI. Regionchefen Mia Steinbach förklarar beslutet att plocka bort stationen.

– De som äger fastigheterna där ute, NP3 fastigheter, har sökt bygglov för att hägna in parkeringen. Körbanan där man kör in och ut ska ligga precis där återvinningsstationen låg. Vi frågade då om vi kunde flytta på den, det skulle i så fall bli mot butiken Pets – men då sa de nej. Det fanns inte så många alternativ kvar, säger Steinbach.

Mia Steinbach, regionchef hos FTI.
Mia Steinbach, regionchef hos FTI. Foto: Angelica Söderberg/FTI pressbild

– Tanken är inte att man ska sitta och åka jättelångt för att komma till en återvinningsstation. Vi tänker inte att vi tar bort en för att det kul, får vi inte stå där för markägaren har vi inte så mycket att säga till om.

En ny planerad – och en till försvinner

Steinbach säger att hon vetat om att de behövt flytta återvinningsstationen sedan i april.

– I normala fall brukar det alltid gå ut ett pressmeddelande, nu har det inte hunnits med. Det har gått ganska fort på slutet.

Som det är nu finns en station kvar i området Skåre och Ilanda, vid Ica Supermarket i Skåre centrum.

– Vi har anpassat våra rutiner kring den, och sökt bygglov för ytterligare en station i Skåre på Trysilvägen. Vår ansökan ligger inne för behandling.

Så den ersätter den tidigare då, eller?

– Ja, men det knepiga i den här kråksången är att det ska byggas ett hus vid Ica där återvinningsstationen står nu. Så vi kommer behöva hitta en ny placering för den också, vi letar med ljus och lykta efter nya stationer.

"Under en period här nu behöver vi hitta på något extra tills vi har en ersättningsplats eller tills att den nya är färdig”, säger Mia Steinbach.
"Under en period här nu behöver vi hitta på något extra tills vi har en ersättningsplats eller tills att den nya är färdig”, säger Mia Steinbach. Foto: Helena Karlsson

Kommer den nya anpassas i storlek för att täcka upp när två försvinner?

– Den kommer förmodligen inte täcka upp för hela området, vi kommer behöva ytterligare en på plats. Om det nu är så att någon i Skåre och Ilanda har förslag på en plats där vi kan ha en återvinningsstation får de jättegärna berätta det för mig – jag ställer gärna ut fler återvinningsstationer bara jag får låna en bit mark.

Ställer ut extracontainrar

Med en station kvar för hela området Skåre och Ilanda har man från FTI sett att det ställs krav på att tömma kärlen oftare.

– Under jul kommer vi ställa ut extra behållare, vi har sökt och fått polistillstånd för extra kartongbehållare. Det är ju kartongen som svämmar över mest kring jul.

Hur anpassar ni rutinerna?

– Vi har anpassat tömningsintervallerna, annars hade våra städare haft väldigt mycket att göra.

Hur ofta töms de nu jämfört med tidigare?

– Vi har handdatorer där våra tömmare rapporterar in hur fulla behållarna är, ser vi då att det är 110 procent varje gång så ökar vi på ytterligare eller ställer ut extra behållare om vi får. Under en period här nu behöver vi hitta på något extra tills vi har en ersättningsplats eller tills att den nya är färdig.

Artikeltaggar

ÅtervinningFTIIlandaKarlstadSamhälleSkåre

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.