Hoppa till huvudinnehållet

Åmåls kommun tillbakavisar anklagelser om bjudresa

Publicerad:
Kommuner kritiseras får att ha låtits sig bjudas vid en studieresa till företaget Feldts fisk i Smögen.
Kommuner kritiseras får att ha låtits sig bjudas vid en studieresa till företaget Feldts fisk i Smögen. Foto: Gorm Kallestad

Kommuner som åkt på studieresa till Feldts fisk på Smögen, kritiseras för detta av en expert på området. Åmåls kommun är en av dessa, rapporterar Sveriges Radio Väst. Kommunen tillbakavisar nu anklagelserna.

Karlskrona kommun åkte på studieresa till Smögen och besökte företaget Feldts fisk, enligt P4 Blekinge. I resan ingick hummersafari och skaldjursmiddag med alkohol.

Enligt P4 Väst har Åmåls kommuns kostenhet gjort samma sak.

– Man borde förstå att man inte får bete sig på det här sättet. Det här är ett typiskt exempel på en muta, säger Jan Turvall, expert inom förvaltningsrätt vid Göteborgs universitet om bjudresorna, till Sveriges Radio Väst.

Feldts fisk levererar fisk och skaldjur till restauranger och storkök och är en av de ledande skaldjursleverantörerna i Sverige.

Med anledning av uppgifterna i SR Väst har kommunen skickat ut ett pressmeddelande, där Jan-Erik Samuelsson, t.f. kommundirektör i Åmåls kommun, uttalar sig.

Åmåls kommun bekräftar att kostenheten under 2017 och 2018 var på utbildningsresa till en fiskleverantör. I resan ingick en fiskskola, en båttur inklusive fika, middag med räkor samt ett boende.

Enligt kommunen betalade personalen själva en delsumma för att delta på utbildningsresan. Resterande summa betalades av kommunen.

Jan-Erik Samuelsson tillbakavisar att det skulle handla om någon form av bjudresa.

– Kompetensutveckling är en del i kommunens arbete för att vi ska bli bättre och utveckla servicen till våra brukare och kommuninvånare. Som kommun har vi krav på opartiskhet i vårt arbete och därför kommer vägledningar tas fram som hjälper våra chefer och medarbetare, säger Jan-Erik Samuelsson bland annat i pressmeddelandet.

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls kommunSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.