Kritik mot planer på sjönära höghus: ”Ett sundhetstecken”

Publicerad:
Här, på Hannäsudden utanför centrala Kil och en bit ut i Fryken, kan det kanske komma att byggas ett landmärke i form av ett höghus. Foto: HP Skoglund/VF Arkiv

Kils kommun vill expandera. Bland annat i ett område som sträcker sig ut i Fryken.

Där finns planer på ett tiovåningshus – ett landmärke. Men rösterna mot detta är många.

– Jag har stor respekt för att man har synpunkter, säger kommunalrådet Kenneth Bengtsson (C)

Planerna ingår i en fördjupad översiktsplan för Nedre Fryken. Den har varit ute på samråd ett par gånger, vilket har renderat i ett antal synpunkter från Kilsborna.

Främst mot planerna på att bebygga Hannäsudden. Såhär skriver kommunen i översiktsplanen:

”Hannäsudden lämpar sig väl för flerbostadshus och är en plats som också klarar av högre hus. Området rymmer i detta alternativ ett 80-tal bostäder.”

Så här ser Kils kommuns plan ut för Hannäsudden.
Så här ser Kils kommuns plan ut för Hannäsudden. Foto: Kils kommun

Men kritiken mot planerna, främst på ett höghus – ett landmärke – på tio våningar, har varit stor. Här är några exempel:

”Höghus på udden är ett oseriöst förslag.”

”Punkthus på Hannäs! Man tar sig för pannan.”

”Höghus på landsbygden, finns det något exempel på en plats i Sverige där något liknande genomförts med lyckat resultat, eller genomförts alls?”

Kil utreder möjligheten till ny stadsdel

”Kan ha förståelse”

Kenneth Bengtsson är vice ordförande i kommunstyrelsen samt ordförande i kommunstyrelsens tillväxtutskott. Han välkomnar medborgarnas synpunkter.

– Jag kan ha förstående för det och ser det som ett sundhetstecken att man engagerad, det är en viktig del i demokratin.

Vad beror det på att det höjs röster mot främst planerna på ett höghus på Hannäsudden?

– Det är ett naturskönt, sjönära område, och att i förhållande till det så blir ett höghus och de flerfamiljshus som ligger i planskissen malplacerade. För egen del tycker jag att detta är en del i demokratisk process. Jag har stor respekt för att man har synpunkter. Sedan får vi synka enskilda intressen med kommunens, säger Kenneth Bengtsson och tillägger att planer ställs i ett långt tidsperspektiv och planer kan ändras.

Kenneth Bengtsson (C), är kommunalråd i Kils kommun.
Kenneth Bengtsson (C), är kommunalråd i Kils kommun. Foto: Peter Bäcker/VF Arkiv

Hannäsudden är ett rekreationsområde och där finns bland annat ett hästcenter. Samtidigt är Fryken attraktivt för fiskare, såväl från land som till sjöss.

– Men krasst kan man säga att det vi har mest gott om i Värmland är sjöar och stränder, så tillgången till sjönära friskvårdsområden har vi mycket av.

Så kan området vid Nedre Fryken utvecklas

Inga nya tropikplaner

Frågan om detaljplanen kommer att behandlas vidare under hösten.

Är det är fråga som kommer att leva länge?

– Nu vill jag inte föregå den politiska handläggningen, men det beror på beslut och avsikter i en slutgiltig plan. Så beroende på det kan det bli en diskussion. Vi pratar om strandskyddsutredning, men man ska ha klart för sig att möjligheten för oss mindre kommuner att växa många gånger är kopplade till kommunikationer och attraktiva lägen, säger Kenneth Bengtsson.

– Men jag skulle gissa att det finns skäl till att planen kan ställas ut igen.

Många kanske minns planerna på ett tropikhotell i Kil. Planer som mer eller mindre stendog i mitten av 00-talet.

Är det här planer som kan fungera bättre?

– Ja, vi ser förutsättningar att växa och det är en ett ambitiöst arbete som har gjorts. Samtidigt förstår vi synpunkterna, men vi är fortfarande mitt i en process.

Artikeltaggar

Bostad och byggenKenneth BengtssonKils kommunKils kommun

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare