Hoppa till huvudinnehållet

Aktuell i Så mycket bättre: "Både spännande och svindlande"

Publicerad:
Från inspelning till mix och mastring. Tobias Carlsson arbetar med olika aspekter av ljudproduktion.
Från inspelning till mix och mastring. Tobias Carlsson arbetar med olika aspekter av ljudproduktion. Foto: Carl Edlom

Nu drar årets säsong av "Så mycket bättre" igång. Bland de deltagande artisterna finns Moonica Mac som under många år har samarbetat med den värmländske ljud-allt-i-allon Tobias Carlsson.

Tobias Carlsson spelade redan under tonåren i en mängd olika band i Karlstad. Det stora intresset för datorer gav honom ofta uppgiften att sköta de olika bandens inspelningar och det var så intresset kring inspelning och ljudbearbetning började.

– Jag var den mest nördiga i banden, ler Tobias Carlsson hemma i lägenheten på Herrhagen i Karlstad.

– Det blev att jag la allt mer tid på inspelningar och allt mindre tid på att spela gitarr. Till slut la jag undan gitarren helt.

I ett hörn av vardagsrummet står musikdator och högtalare. Gitarrer och bas samsas i ett ställ. En del av arbetet med att mixa, spela in och mastra gör han hemma, men oftast hittar han en lokal som uppfyller kraven för den aktuella uppgiften.

– Ljud har alltid fascinerat mig. För mig handlar det om att ha total kontroll och få fixa tills allt låter som jag vill att det ska låta.

Han har ett stort tålamod.

– Ja, jag sitter med en låt tills jag får den att funka. Hur lång tid det nu än tar. Envisheten driver mig, mer så än någon slags talang egentligen.

Att arbeta med musik är till stor del avhängt teknik.

– I tonåren var jag mer tekniskt intresserad. Visst, jag kan gå igång på bra, tekniska grejer. Men jag är verkligen inte prylfixerad. Jag kommer långt med basic-grejerna. Det är snarare akustiken som styr jobbet. Varje rum man jobbar i sätter en egen prägel på det man gör.

Han berättar om inspelningen av Moonica Macs första album som gjordes i hans lägenhet i Örebro där han bodde under studier i hörselrehabilitering.

– Då lät jag själva rummet påverka ljudet, det kan vara väldigt spännande att laborera med klanger.

"Ska kännas närvarande"

Inom musiken arbetar han som både producent och inspelningstekniker. Han mixar låtar samt utför själva finishen – mastringen.

– Mastring är det jag nischat in mig på. Där känner jag att jag kan göra saker som inte många andra klarar av.

Han förklarar mastring som oerhört viktig del av musikproduktionen.

– En inspelning med en massa instrument mixas till en låt. Sedan ska den där mixen fungera i olika sammanhang – i olika högtalare, hörlurar och så vidare. Låten ska kännas närvarande, den ska fungera ute på Spotify och på mobiler. Den ska ligga rätt i volym så den inte är lägre eller för hög i jämförelse med annan musik. Hela anpassningen kallas mastring.

Moonica Mac under en pressträff inför ”Så mycket bättre”.
Moonica Mac under en pressträff inför ”Så mycket bättre”. Foto: Jessica Gow

Tobias Carlsson har mixat och mastrat de låtar som Moonica Mac kommer att framföra i årets säsong av "Så mycket bättre". Han träffade Lisa Brolander, som Moonica Mac heter till vardags, på Ingesund Musikhögskola 2010.

– Vi hade ett band ihop som hette Vindvisa. Hon kommer från Borlänge ursprungligen och kom till Värmland för att plugga.

När Lisa Brolander några år senare inledde arbetet med ett soloalbum återknöts kontakten.

– Vi hade jobbat så bra tillsammans tidigare och den känslan fanns kvar. Vi kompletterar varandra på bästa möjliga vis. Hon gör allt med gitarr och sång och är mindre intresserad av jobbet vid datorn.

I höstens säsong medverkar bland andra Thomas Stenström, Melissa Horn, Peter Jöback, Casper Janebrink, Siw Malmkvist och Maxida Märak. Inte ett ord får yppas om vem som spelat in vems låt.

– För min del är det en stor ära att få vara med på ett hörn i en så stor produktion som "Så mycket bättre". Stolt! Också fint att få ett så stort förtroende från Lisa.

Tobias Carlsson hemma på Herrhagen i Karlstad.
Tobias Carlsson hemma på Herrhagen i Karlstad. Foto: Carl Edlom

Samarbete med Ingrosso

Lisa Brolander har valt ett artistnamn som speglar hennes influenser – Monica Zetterlund och Fleetwood Mac. Tidigare i år har hon bland annat släppt en cover av Kentas ståndaktiga "Just i dag är jag stark" och dessutom medverkat på Benjamin Ingrossos låt "Det stora röda huset" som hon också varit med och skrivit.

– Det är både spännande och svindlande att vara med i programmet, säger Lisa Brolander.

Hon berättar att samarbetet med Tobias ligger på en nästan intuitiv nivå.

– Tobbe kan förstå vad jag menar utan att jag själv riktigt gör det. Tobbe blir ju också en trygghet i allt det tekniska som jag inte är så hemma i. Jag kan också lita på att slutresultatet blir bra.

Gänget i årets upplaga av "Så mycket bättre". Siw Malmkvist och Moonica Mac i mitten.
Gänget i årets upplaga av "Så mycket bättre". Siw Malmkvist och Moonica Mac i mitten. Foto: Jessica Gow

Programmen spelades in under en vecka på Gotland i somras, hur vill du beskriva den upplevelsen?

– Det är som att leva ett halvt liv på bara några dagar. Intensivt och spännande, mycket känslor. Att gå in i någon annans verk är såklart en utmaning, men där finns också en tjusning. Väldigt roligt och givande.

– Det innerliga är viktigt för mig, just att hitta något i de andras låtar som slår an något i mig har varit det som styrt mig. Det finns ju också såklart en spänning i hur det ska tas emot.

"Så mycket bättre" sänds med start lördag den 30 oktober i TV4.

Från inspelning till mix och mastring. Tobias Carlsson arbetar med olika aspekter av ljudprodiktion.

Artikeltaggar

BorlängeHerrhagenKändisarKarlstadMaxida MärakMonica ZetterlundMusikMusikhögskolan IngesundNöje/KulturÖrebroPeter JöbackSå mycket bättreSpotifyThomas StenströmTVTV-serierTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.