Hoppa till huvudinnehållet

Karlstadsprästen har gått till Glasgow: ”Det är en politisk handling”

Publicerad:
Karlstadsprästen Hans Kvarnström har nått målet för pilgrimernas långa vandring till FN:s klimatmöte. ”Det är både en pilgrimsvandring och en politisk handling”, säger han. Foto: Foto: Emanuel Eriksson

En 200 mil lång vandring har nått sitt slut.

Prästen och Karlstadsbon Hans Kvarnström är framme i Glasgow, där han stannar under hela klimattoppmötet.

– Det är både en pilgrimsvandring och en politisk handling, säger han.

200 mil. Så långt har pensionerade Karlstadsprästen Hans Kvarnström, 69, vandrat tillsammans med andra pilgrimer, från Malmö till Skottland. Nu har han nått målet, Glasgow, där FN:s stora klimatmöte börjar på söndag och pågår i närmare två veckor.

– Det är en väldigt viktig händelse och vi får inspiration till fortsatt arbete och kamp.

Han tror också att det blir demonstrationer.

Sång och applåder

Han berättar att pilgrimerna tagits emot med öppna armar under vandringen.

– När vi kom till Newcastle var det hundra elever i en katolsk skola som hade gjort sånger och plakat. De sjöng och applåderade.

I Glasgow bjöds han och de andra pilgrimerna på chips och prosecco i en katedral efter att ha vandrat 2,5 mil i ösregn.

På fredagseftermiddagen kom Karlstadsprästen Hans Kvarnström fram till Glasgow efter att ha gått 2,5 mil i ösregn. Han och de andra pilgrimerna togs emot med rosor, chips och prosecco.
På fredagseftermiddagen kom Karlstadsprästen Hans Kvarnström fram till Glasgow efter att ha gått 2,5 mil i ösregn. Han och de andra pilgrimerna togs emot med rosor, chips och prosecco. Foto: Foto: Privat

Förutom problem med vänsterbenet de senaste två veckorna har vandringen gått bra.

– En dag gick vi 35 kilometer. Just nu är majoriteten förkylda och alla har många skavsår, men jag har klarat mig över förväntan.

Klimatforskaren från Karlstad inför Glasgow: Det hänger på Kina och USAInför toppmötet: Löfbergs vill se fler agera – trycker på för dyrare prislapp på utsläpp

Varför är det viktigt för dig att göra den här vandringen och vara i Glasgow?

– Klimatfrågan är den stora frågan som innefattar allt: rättvisa, miljö, jämlikhet.

Vad vill du åstadkomma?

– Vandringen är en symbol för någonting som är ännu viktigare, nämligen vår vandring i vardagen – det är ju där förändringen kan ske. Jag går för att se hur jag på ett mer genomgripande plan kan vara med i den förändring som måste ske för att planeten ska må bra.

Lätt att förena

För Hans Kvarnström är det lätt att förena den kristna tron med engagemanget i klimatfrågan.

– I alla stora religioner så tror man att det är något positivt att universum finns, att planeten finns och att vi möter Gud i det vi lever i: naturen och medmänniskor och djur. Det ligger väldigt nära den kristna tron att engagera sig, det är ingenting nytt egentligen.

Foto: Foto: Privat

Han säger att han tror att människor förstår allvaret i klimatfrågan, men att inte alla förmår att ta det till sig. Han tror att vetskapen om klimatfrågans dignitet påverkar hur människor mår, men att alla inte orkar ta den till sig.

– Jag tror att en av orsakerna till att så många människor mår dåligt är just att vi vet att det är något revolutionerande som håller på att hända om vi inte gör någonting och därför måste vi göra någonting.

Hur gör du själv för att orka leva med klimatfrågan?

– Det finns en illusion om att livet ska vara enkelt och att man ska vara lycklig hela tiden. Det är inte ett hållbart sätt att leva. Jag tänker att den stora meningen för oss människor är att vi hjälper Gud att ta hand om varandra, att ta hand om djuren, att ta hand om naturen.

Efter toppmötet tänker Hans Kvarnström stanna kvar ett tag i Skottland. Men det blir ingen långpromenad hem.

– Haha, nej, då tar jag nog tåget, säger han.

Artikeltaggar

Cop26GlasgowHans KvarnströmKarlstadKlimatMiljöPilgrimsvandringPolitikVärmland och klimatet

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.