Inför toppmötet: Löfbergs vill se fler agera – trycker på för dyrare prislapp på utsläpp

Publicerad:
Löfbergs hållbarhetschef Eva Eriksson säger att företaget vill påverka fler genom det upprop de skrivit på om tuffare klimatåtgärder. Foto: Robert Nygren

Karlstadsföretaget Löfbergs är en av runt 150 aktörer som kräver att världens regeringar ska sätta pris på utsläpp av koldioxid så att världen kan nå nollutsläpp.

Annars kan klimatförändringarna bli kännbara – ända ner i kaffekoppen.

Främst nordiska företag, städer, universitet, näringslivs- och utvecklingsorganisationer finns bland de närmare 145 undertecknarna av initiativet Call on carbon.

Karlstadsföretaget Löfbergs har skrivit under och även Stora Enso, som driver bruket på Skoghall.

Undertecknarna uppmanar världens regeringar att följa upp löften om netto noll-utsläpp med ”effektiva, robusta, pålitliga och ändamålsenliga” instrument som sätter ett pris på utsläpp av koldioxid.

Det priset ska vara i linje med Parisavtalet och underlätta kostnadseffektiva investeringar för att nå noll-utsläpp, manar undertecknarna.

Klimatforskaren från Karlstad inför Glasgow: Det hänger på Kina och USAKarlstadsprästen har gått till Glasgow: ”Det är en politisk handling”

I uppropet står det det att de direkta subventionerna av fossila bränslen i världen är tio gånger större än intäkterna från prissättning på koldioxidutsläpp.

Initiativet offentliggjordes tidigare i veckan, inför det globala klimattoppmötet i Glasgow som börjar på söndagen.

Varför skrev Löfbergs under det här uppropet?

– Det är en oerhört viktig fråga och vi på Löfbergs har varit engagerade länge. Vi har skrivit under för att vi hoppas kunna påverka fler, säger Eva Eriksson, hållbarhetschef på Löfbergs.

Vad vill ni se på klimattoppmötet i Glasgow?

– Vi vill se att de som släpper ut mest tar sitt ansvar. Vi hoppas att mötet ska få fler att ta på sig långtgående mål och agera snabbare än vad man tänkt sig.

Hon säger att klimatförändringarna redan nu påverkar de odlare som säljer sitt kaffe till Löfbergs.

– Det kan vara kraftig torka, kraftiga orkaner och kraftiga regn.

Transporter och odling

Företaget jobbar för att hjälpa odlarna att anpassa sig, men också med att få ner sina egna utsläpp. Den allra mesta produktionen sker i Karlstad och är fossilfri, sånär som på att en bråkdel av energin kommer från fossil plast som eldas i Hedenpannan i Karlstad.

Transporterna och utsläppen från kaffeodlingen är de största delarna som återstår.

– Påverkan från odlingarna är naturligtvis stor, men där är det lite mer komplicerat. Man räknar bara utsläppet, inte upptaget av koldioxid från träden.

Hon säger att man jobbar med certifierat kaffe och i andra projekt för att minska utsläppen.

– Man planterar träd som ska ge skugga, avsätter ytor som inte får skövlas. Det är superviktigt att bevara regnskog och återplantera där det går, säger Eva Eriksson.

Bittrare kaffe

Om världens länder inte genomför tuffare åtgärder än vad de lovat hittills går världen mot en uppvärmning på 2,7 grader vid sekelskiftet, enligt en ny FN-rapport.

Vad skulle en 2,7 grader varmare värld betyda för Löfbergs?

– Det skulle påverka kaffeodlingarna i väldigt hög grad.

I ett varmare klimat är det inte säkert att det går att odla på samma platser som i dag. En del kaffebönder går redan nu över från arabica-kaffe till det tåligare, men bittrare och kärvare robusta-kaffet.

– De ser att ”vi måste anpassa oss om vi ska kunna fortsätta odla kaffe på samma plats”.

Det är en förändring som till sist kan märkas även i värmlänningarnas kaffekoppar.

– Robusta-kaffe har en helt annan smak.

Artikeltaggar

GlasgowKaffeKlimatLöfbergsMiljöSkoghall

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare