Hoppa till huvudinnehållet

Till minne: Lennart Bäckvall

Publicerad:

Lennart kom till Sunne som ung lärare och blev så småningom studierektor.

Hans stora intresse och nyfikenhet på livet gjorde honom till en person som engagerade sig i många olika föreningar däribland Nedre Fryksdals konstförening.

Föreningen bildades 1965 och snart var Lennart en del av styrelsen. I många år visades utställningar vår och höst i Rottneroshallen där närboende konstnärer fick ställa ut tillsammans med tre-fyra särskilt inbjudna från hela vårt land. Allt detta utställningsarbete leddes av Lennart som byggde upp ett stort kontaktnät i Sveriges konstvärld.

Som studierektor såg Lennart till att skolbarnen i Sunne tidigt fick möta konst och ta del av NFK:s olika konstutställningar genom guidade visningar.

Ett verkligt stort och uppmärksammat arrangemang som Lennart basade för var Skulptur 89 som visade modern svensk skulptur i den vackra Rottnerosparken. Detta var ett jättearbete och det är knappast troligt att någon fattade den insats som Lennart utförde.

Lennarts idoga arbete resulterade också i att Galleri Slottet blev verklighet som kontinuerlig utställningslokal året runt i tio år. Tack vare Lennarts kunnande och värmländska kynne kom många kända konstnärer att ställa ut i Sunne. Åtskilliga är de timmar som Lennart lagt ner på att hänga och vakta utställningar förutom administration och kreativ planering. 2006 tilldelades han Sunne kommuns kulturpris.

Utan Lennart hade inte NFK existerat och de åren vi hade förmånen att samarbeta med honom minns vi med glädje och tacksamhet.

Nedre Fryksdals konstförening

Carita Johansson

Håkan Brohagen

Artikeltaggar

DödsfallFamiljNedre Fryksdals konstföreningRottneros parkSunneTill minne

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.