Hoppa till huvudinnehållet

De satsade stort under pandemin – och lyckades

Publicerad:
Johan och Angela Petré berättade om sin satsning vid Sölje herrgård på Företagssalongen i Karlstad
Johan och Angela Petré berättade om sin satsning vid Sölje herrgård på Företagssalongen i Karlstad Foto: Jonas Klint

Företagssalongen är tillbaka efter ett långt coronauppehåll. Att det finns ett uppdämt behov inom näringslivet av att träffas, mingla och knyta nya kontakter märktes på torsdagen när Elite Stadshotellet i Karlstad fylldes av mingelsugna människor.

Det var aktivitet och en stadig ström av människor på alla fyra våningarna i hotellet. 90 utställare och 25 föreläsningar under fyra timmar var vad som gick att trycka in.

– Intresset för att vara med är större än så, men det här är så många vi kan vara, säger arrangören Jacob Lund.

Företagssalongen är tillbaka på Elite Stadshotellet Karlstad efter pandemiuppehållet.
Företagssalongen är tillbaka på Elite Stadshotellet Karlstad efter pandemiuppehållet. Foto: Jonas Klint

Utställare och föreläsare blandades med de vanliga besökarna, som hade gratis entré. Företagssalongen har inget system för att räkna antalet besökare, men att det under torsdagen rörde sig om flera hundra är ingen vild gissning.

Jacob Lund, nöjd arrangör, sken som en sol när han rörde sig i hotellets korridorer och träffade människor.
Jacob Lund, nöjd arrangör, sken som en sol när han rörde sig i hotellets korridorer och träffade människor. Foto: Jonas Klint

Förutom att salongen fyller en social funktion ger det för många affärsnytta också. Det utbyts många visitkort och att det knyts kontakter på Företagssalongen som resulterar i affärer och samarbeten vittnar många utställare om.

Företagssalongen tillbaka efter långt uppehåll
Företagssalongen arrangerades under torsdagen på Stadshotellet i Karlstad.
Företagssalongen arrangerades under torsdagen på Stadshotellet i Karlstad. Foto: Jonas Klint

Föreläsningsprogrammet var fyllt av entreprenörer som delade med sig av sina erfarenheter. Bland dem fanns syskonen Johan och Angela Petrén, som har blåst nytt liv i Sölje herrgård vid Glafsfjordens västra strand, Arvika kommun.

Syskonen har båda lång erfarenhet inom eventbranschen. Bolaget Petré Event har arrangerat många stora stora event, bland annat Guldbaggegalan tre år i rad på Circus i Stockholm.

”Som näringsförbud”

– Pandemin gjorde att vi inte kunde jobba med det vi brukar göra. Det var som att vi fick näringsförbud, säger Johan Petré.

Under det ofrivilliga stoppet riktade de blickarna västerut, mot herrgården som var deras barndomshem och som åter är i familjens ägo. Det var Angela som 2005 köpte herrgården, som också fungerar som privatbostad.

Under föreläsningen berättade de om det arbets- och kapitalintensiva arbetet med att göra herrgården med omgivande bruksmiljö till ett kulturellt besöksmål. Det hårda arbetet gav resultat och på herrgården finns nu ett café, en gårdsbutik och en kulturlada för stora fester och konserter.

Satsningen genomfördes utan några som helst garantier för när det skulle gå att anordna konserter och event. Men på midsommaraftonen stod Uno Svenningsson på scenen inför ett fullsatt publikområde utomhus framför herrgården.

– Det var Sveriges första större konsert efter att restriktionerna släpptes så att 500 personer fick samlas, säger Johan Petré.

Han sätter Sölje på kartan – ”över all förväntan”Peder Lamm till Värmland för antikrally

Satsningen på herrgården lyckades.

– Det är helt fantastiskt. Det har kommit folk från hela Värmland. Det är kul, för vi vill verkligen sätta Sölje på kartan, säger Johan Petré.

– Vi vill lyfta hela området men samtidigt bevara den gamla bruksmiljön. Det här är något jag har drömt om, säger Angela Petré.

Många har minnen

Hon säger att hon märkte ett stort intresse från lokalbefolkningen under arbetets gång och under sommaren då de nya verksamheterna var i gång.

– Det är väldigt många som har egna minnen från den här platsen, säger hon.

Hon berättar att de har valt att köpa varor och tjänster lokalt för att vårda den lokala känslan och temat i verksamheten. Det närbelägna, bekanta linneväveriet i Klässbol har till exempel levererat dukar.

Fortsätter förädla

Eventbranschen är i full gång igen och Petré Event har gått ”från noll till hundra” när det gäller uppdrag, säger Johan Petré. Men syskonen tänker fortsätta förädla Sölje herrgård som resmål. Fokus ligger på sommaren, men enstaka event kommer att arrangeras även andra tider.

– Vi funderar på en julmarknad, säger Johan Petré.

Han berättar också att en annan plan är att starta trafik med turbåt från Arvika till Sölje.

– Vi har räddat en gammal båt med 26 platser. Den tänker vi arrangera färjetrafik mellan Arvika och Sölje med. Det kommer att ta en timme, och så äter man något gott under tiden. Hemresan ordnar vi med veteranbuss.

Artikeltaggar

Elite StadshotelletFöretagssalongenJacob LundKarlstadNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.