Hoppa till huvudinnehållet

Scalateatern storsatsar dagtid: ”Kommer att utveckla Karlstad centrum”

Publicerad:
Nu ska Scalateatern bli en stor mötesplats, även dagtid, och göra centrum mer levande. Satsningen presenterades på onsdagen av teaterdirektören Anders Dahl, Hanna Åkerstedt, Visit Members Karlstad, Åsa Eriksson, Centrum Karlstad,  Birgitta Sefastsson, kommunala Karlstad Convention Bureau och konsulten Lennart Åhs.
Nu ska Scalateatern bli en stor mötesplats, även dagtid, och göra centrum mer levande. Satsningen presenterades på onsdagen av teaterdirektören Anders Dahl, Hanna Åkerstedt, Visit Members Karlstad, Åsa Eriksson, Centrum Karlstad, Birgitta Sefastsson, kommunala Karlstad Convention Bureau och konsulten Lennart Åhs. Foto: Per Mårtensson

Nu blir Scalateatern i Karlstad, största lokalen i centrumkärnan, en stor mötesplats. Inte bara i samband med föreställningar kvällstid utan även på dagtid.

Storsatsningen ska ge draghjälp åt butiker, hotell och restauranger och göra centrum mer levande.

– Vi tar hjälp av Karlstadsborna med en månadslång tävling, berättar teaterdirektören Anders Dahl.

Projektet presenterades på onsdagen av Anders Dahl, Åsa Eriksson, Centrum Karlstad, Hanna Åkerstedt, Visit Members Karlstad, Birgitta Sefastsson, kommunala Karlstad Convention Bureau och konsulten Lennart Åhs.

"Positivt initiativ"

– Ett väldigt positivt initiativ som kommer att utveckla centrum och Karlstad som mötesplats även dagtid, säger Birgitta Sefastsson.

Projektet går ut på att locka möten till Scalateatern dagtid och på tider när lokalen inte är bokad av föreställningar.

– Det handlar absolut inte om att bara anordna företagsmöten utan om allt mellan himmel och jord. Vi tycker det är synd att den största lokalen i centrumkärnan inte utnyttjas bättre, säger Dahl.

Från 1 november kommer satsningen att synas runt om i centrum.

– Vi ska dela ut frågeformulär till Karlstadsborna och be om tips, helt förutsättningslöst, på möten som kan hållas på Scalateatern. Det kan vara allt från en bostadsrättsförenings möte till ett stort LAN-party. Vi ber även om kontaktuppgifter och hoppas få in ett stort underlag att jobba med. Alla som svarar är med i en tävling, där vi drar vinnare varje dag mellan 1 och 30 november. Sedan dras även en slutvinnare 9 december, och det handlar inte om bästa förslaget. Alla kan vinna, berättar Anders Dahl.

Bokningarna rullar på igen för Scalateatern.
Bokningarna rullar på igen för Scalateatern.

Scalateatern hade, liksom många andra näringar, mycket tufft under pandemin. Mellan 16 mars 2020 och 1 oktober i år låg verksamheten i princip nere.

– Nu har vi 29 inbokade föreställningar bara i november. Folk har ett uppdämt behov av att komma ut och det vill vi spinna vidare på för att även få ännu bättre fart på centrum i Karlstad, säger Dahl.

Mer levande centrum

Hanna Åkerstedt är mycket positiv till satsningen:

– En så stor möteslokal i centrumkärnan kan gynna hela näringen. Möten dagtid gör centrum mer levande och kan ge en cool och häftig spin off-effekt. Deltagarna går ju ut och fikar, äter och shoppar också. Sådana här satsningar är en effekt av pandemin. Det kommer många idéer och allt går väldigt snabbt nu. Det behövs.

Åsa Eriksson:

– Satsningen kan driva nödvändig trafik dagtid i centrum och det är viktigt att vi gör centrum till en större mötesplats även då. Digitala möten i all ära, men att mötas på plats är alltid mer kreativt.

Ambassadörer

Konsulten Lennart Åhs, tidigare vd för Great Event of Karlstad, har tagit fram projektet:

– Nu går vi ut till alla Karlstadsbor och ber om hjälp i vår enkät. Vi hoppas att många vill bidra till att bli ambassadörer för stan, för visst vill vi väl alla se ett ännu mer levande centrum, inte minst dagtid, säger han.

Birgitta Sefastssons uppdrag i kommunala Karlstad Convention Bureau är att utveckla Karlstad som mötesdestination.

– Nu ges näringsidkarna möjlighet att haka på stora möten i centrumkärnan med olika event. Ungefär som när ett stort ortopedmöte genomfördes i Karlstad och Mitt i City anordnade ett symposium om artros. Då blev det fullsatt.

Artikeltaggar

Anders DahlÅsa ErikssonCentrum KarlstadEvenemangHanna ÅkerstedtKarlstadLennart ÅhsNöje/KulturScalateatern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.