Hoppa till huvudinnehållet

Sabotage mot samhället

Publicerad:
Polis, operatörer och föräldrar måste tillsammans verka för att stävja batteristölderna.
Polis, operatörer och föräldrar måste tillsammans verka för att stävja batteristölderna. Foto: Johan Nilsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Sedan hösten 2018 har polisen sett ett oroväckande brottsmönster i Värmland. Reservbatterier till master för mobiltelefoni och radiokommunikation har stulits på flera platser i länet. Enligt polisen har batterierna använts för att driva ljudanläggningar i bilar och a-traktorer. Dessa anläggningar kräver kraftiga batterier som ofta är dyra.

I fjol försökte gärningsmännen sälja batterierna via annonser på internet. Polisen kunde då spåra försäljningen av stöldgodset. I samband med att man genomförde husrannsakningar i bilar och bostäder kunde 15 batterier tas i beslag av polisen. Förra veckan gjorde polisen ytterligare beslag av stulna batterier i Torsby, den här gången flera ton. Trots detta är fortfarande flera batterier på drift och saknas, vilket vittnar om en omfattande problematik.

Stölderna är allvarliga och är ur ett samhällsperspektiv mer bekymmersamt än det störande ljudet som kommer dånande ur anläggningarna. Även om höga ljudnivåer på nätterna skapar stor irritation, finns reservkraften till för att garantera att samhällets grundläggande infrastruktur fungerar vid ett strömavbrott.

Något som gör det hela ännu värre är att stölderna kan komma att rubriceras från stöld till sabotage eller blåljussabotage, eftersom flera av de drabbade masterna också står för polisens, räddningstjänstens och ambulansens radiosamband. Samhällets viktigaste funktioner måste kunna fungera även vid ett strömavbrott.

Det saknas inte exempel på situationer när reservkapacitet behövs men inte fungerar. I januari i år dog en kvinna i Sundsvall på sjukhus efter att ha hittats nedkyld hemma. På grund av ett strömavbrott kunde hon inte ringa efter ambulans. Operatören Telia fick kritik för att man inte hade följt de lagstadgade kraven om reservkraft för mobilnätet.

Stölderna väcker också frågor om säkerheten vid telemasterna. Är den tillräckligt god? Om ungdomar kan stjäla batterierna lär också illasinnade krafter kunna göra det utan större ansträngning.

Samtidigt är det intressant att just störande musik drivs med stulna batterier. I båda fallen visar det på en respektlöshet gentemot omgivningen, när det egna intresset eller nöjet får stå över allt annat.

Flera misstänkta efter helgens husrannsakningar är minderåriga. Att konsekvenstänkandet inte fullt ut är utvecklat är inte en ursäkt för stölderna, men möjligen en ursäkt för att ovetande ha köpt stöldgods på internet eller av en bekant. Här har föräldrar ett ansvar för att engagera sig i vad som driver ungdomarnas ljudanläggningar. Det ligger också i ungdomarnas intresse, eftersom det kan vara straffbart att köpa eller beblanda sig med stöldgods.

Det finns tungt vägande skäl för polisen att snabbt klara upp brotten, för operatörerna att skärpa säkerheten och för föräldrarna att hålla ett vakande öga. Annars riskerar problemen att kvarstå.

Artikeltaggar

A-traktorAmbulanssjukvårdBlåljussabotageFöräldraskapHusrannsakanLedarePolisenRäddningstjänstenRaggareSabotageStölderStrömavbrottSundsvallTeliaTorsbyUngdomarVärmlands län